ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Industrial Architecture
  4. The Netherlands
  5. TBI Architecture & Engineering
  6. 2015
  7. DocMorris / TBI Architecture & Engineering

DocMorris / TBI Architecture & Engineering

  • 20:00 - 23 January, 2016
DocMorris / TBI Architecture & Engineering
DocMorris / TBI Architecture & Engineering, © Andreas Horsky
© Andreas Horsky

© Andreas Horsky © Andreas Horsky © Andreas Horsky © Andreas Horsky +21

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

From the architect. The construction of a new headquarters always allows a company to express its corporate values through design. The young and innovative company DocMorris has carried out this transformation together with the architects in charge of the project, resulting in a new headquarters that highlights transparency, modernity, and sustainability in a flexible environment that is warm and comfortable for employees.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

The new headquarters of DocMorris, the largest online pharmacy in Europe, is located in the German-Dutch Business Park Avantis in Heerlen (NL) and consists of two buildings: an air conditioned warehouse of 9,800 m² and an office building of 5,700 m2.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

The logistics center is a rectangular, clear, and simple volume. The facade consists of a base of precast concrete and horizontal aluminum sandwich panels. The panels are different shades of gray that create a lively and animated texture.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The office building has 4 levels and an asymmetrical floor plan with a central atrium. On the ground floor, the following amenities are located: access control, a spacious lobby, mailroom, 3 pharmaceutical offices, a large multipurpose room with catering for 260 people, and a large meeting room.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

The following floors are distributed into open space office areas of varying sizes for different departments in the company. The meeting and break rooms are located in the central area of services alongside the atrium.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

The facades of the building have been designed based on their orientation and use. They consist of a curtain wall equipped with automated aluminum sun blinds on the south and north facades.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

Kadawittfeldarchitektur, describes the concept of interior design as follows: "The ground floor of the new headquarters is a space of “intercomunication” for the company. Right next to the main entrance there is sofa area at the foot of the atrium that invites those waiting or talking to do so comfortably.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

The bar is frequented not only at lunchtime; with its large tables and benches, it can be used outside the scheduled cafeteria hours. Cubby-like booths in different colors offer quiet spaces for meetings for up to 4 to 6 people.

First Floor Plan
First Floor Plan

The concept of colors and materials is based on the corporate image of DocMorris and revolves around a color palette of green, white, and grey. These colors, though rather cold, are complemented by warm, natural materials such as wooden parquet, rugs, and upholstered furniture."

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

As a company committed to the environment and the efficient use of natural resources, DocMorris has built a new and sustainable headquarters.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

The orientation of the office building, its facades, and the central atrium maximizes the natural light that comes in. Automated aluminum louvers allows for working with natural light over the course of the day, while avoiding overheating of interior spaces, which means high-energy savings in heating, cooling and artificial lighting. The artificial lighting of the offices is mostly composed of LED lights.

© Andreas Horsky
© Andreas Horsky

For heat recovery, a rotary heat exchanger was installed, with efficiencies of up to 85%. All of these measures have helped the building to obtain the certificate of sustainability Good BREEAM.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "DocMorris / TBI Architecture & Engineering" 23 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/780740/docmorris-tbi/>
© Andreas Horsky

DocMorris公司新总部/ TBI