ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

V House / Abraham Cota Paredes Arquitectos

  • 13:00 - 26 January, 2016
V House / Abraham Cota Paredes Arquitectos
V House / Abraham Cota Paredes Arquitectos, © César Béjar
© César Béjar

© César Béjar © César Béjar © César Béjar © César Béjar +31

  • Collaborators

    Arq. Álvaro Beruben Galván ESTUDIO HIDALGO
  • Construction

    Abraham Cota Paredes Arquitectos
  • Structure

    ROMVIR ingeniería Ing. Román Virgilio.
  • More SpecsLess Specs
© César Béjar
© César Béjar

From the architect. The land is located in the limit of a closed condominium, with a height difference of 8 meters at the back, which allows us to release the views to the east of the metropolitan area of ​​Guadalajara. To take advantage of the location, the plant plays a staggered, making the space to expand, as the visitor walks deeper into the house. A large window frames the horizon, but preserving privacy due to the change in ground level.

Floor Plan
Floor Plan
© César Béjar
© César Béjar

In the middle of the field, a patio, which will become the heart of the house, articulates public and private areas, providing lighting and ventilation. In the patio there is a body of water with a tree, which captures light from the south, through a kind of chimney that blends the light A wooden cross reminiscent Barragan, seems to float in space, framing the patio.  Water, tree and light, fill the space with an aura of serenity.

© César Béjar
© César Béjar

The double height of the 3 levels are concatenated, creating a spatial continuity or fluidity. Upstairs, the master bedroom face to the east of the city. Leading the field, facing the neighboring houses, 2 bedrooms are placed. United through a balcony, which allows correctly orient your windows, protecting them from the heat of the setting sun. Formally the house seeks to be a solid with the least possible subtractions. Two subtractions generate the main facade. Downstairs, the entrance and garage, and a balcony, which in turn opens onto the street and the sky.

© César Béjar
© César Béjar
Section
Section

Upstairs, cantilevered staircase leads to the terrace, which seeks to preserve the essence of the regional architecture. Contained by walls and a steel structure which in the future will be covered with plants. The terrace opens to the east, allowing you to enjoy a panoramic view of the city.

© César Béjar
© César Béjar
Cite: "V House / Abraham Cota Paredes Arquitectos" 26 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/780687/casa-v-abraham-cota-paredes-arquitectos/>