Baan Rai Thaw Si / SOOK Architects

  • 20:00 - 20 January, 2016
Baan Rai Thaw Si / SOOK Architects, © Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
  • Architects

  • Location

    Rural Rd Nakhon Ratchasima, Tambon Mu Si, Amphoe Pak Chong, Chang Wat Nakhon Ratchasima 30130, Thailand
  • Architect in Charge

    Rujnumporn Keskasemsook, Nuttachat Kosintranont, Aumpika Amloy
  • Structural Engineer/ Sanitary Engineer

    Mr. Pakanut Siriprasopsothron
  • Area

    860.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio +17

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

From the architect. The owner wanted to build a weekend house for her extended family, meditation groups and gathering with friends and relatives, which can be adjusted into a permanent house in the future. The site is located 9 kilometers from town and the train station, If the High-speed train route from Bangkok to Nakornratchasima has been developed, it will be a good location to build a home.

Floor Plan
Floor Plan

The house is designed to meet the requirements in housing estates, including more setback- open space than the minimum amount required, color, height, features, natural system for wastewater treatment and self-sufficient in water supply. The design of the house layout is consisted with the existing trees on the site.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The concept is to design a house that meet the owner’s requirements and needs, which is to design a place to hold activities for all ages and can be interchangeable – a common space that can be used for private or public. A house that designs for a good quality living environment, in accordance with the site context and provides better facilities than housing estate requirements.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

In order to preserve the existing tree – a native tree, and to fit architecture with nature, the design of the house has a light court in the central of the house to capture the tree.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The line that runs horizontal to the edge of the elevated first floor along the front elevation is parallel to the line of the eve of the first floor roof to set off in contrast to the vertical line of the light court captures the tree.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The second floor has been imported as an attic to make the building looks like a single story house that spreading along the horizontal exit. The shape of the roof simulates landscape dynamic and the mountain line.

Model
Model
Cite: "Baan Rai Thaw Si / SOOK Architects" 20 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/780677/baan-rai-thaw-si-sook-architects/>