ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Student Hall
  4. France
  5. AIR
  6. 2015
  7. The Students House at Université Paris Sud / AIR

The Students House at Université Paris Sud / AIR

  • 03:00 - 7 January, 2016
The Students House at Université Paris Sud / AIR
The Students House at Université Paris Sud / AIR, © David Boureau Photographer
© David Boureau Photographer

© David Boureau Photographer © David Boureau Photographer © David Boureau Photographer © David Boureau Photographer +24

  • Architects

  • Location

    Bures-sur-Yvette, France
  • Architect in Charge

    Cyrille Hanappe & Olivier Leclercq (AIR)
  • Collaborators

    Camille Bianchi and Frederic Meurisse
  • Area

    1381.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© David Boureau Photographer
© David Boureau Photographer

From the architect. Located on a strategic intersection on the University Campus, the Students House sits in the valley on the fringe of the Chevreuse Forest, near Paris. This forest was the first source of inspiration for the architects. They wanted to analyze this landscape in a scientific way : the trees and the forest are indeed subject to very scientific proportions laws. Far from being a chaos, fractals give the rules of growth to the variations of the forest, with the laws of light and water as well.

Floor Plan
Floor Plan

AIR created an architecture following the same rules, linked with the ones of construction : they came to a square shape plan on a 6*6m grid, with a variation of height for the different posts. This allowed a free plan arrangement that permitted the integration of all the different programs : a performing hall, recording studios, game hall, offices and meeting spaces, the cafeteria...

© David Boureau Photographer
© David Boureau Photographer
Diagram
Diagram

The overall architecture, both rational and random, echoes the link between the rules of the scientific university and the fractals of the forest.

© David Boureau Photographer
© David Boureau Photographer

The Students House is a poetic mirror of the nearby forest, which is seen as an ensemble of tree trunks carrying the foliage, the canopy of the forest. This image has been revisited both internally and externally. On the outside, we can see the evolving shape of the canopy-roof : this shape is linked to the internal program of the building. On the inside, the posts are made of raw tree trunks, with their bark still on. All the tree-posts have been selected very precisely for their shape and colour. They will evolve with the life of the building, maybe they will even be enriched by some love messages carved on them in the future.

Section
Section
Section
Section

The Students House is also a meeting and sharing point between students. Spontaneously, they brought couches and tables to allow exchanges, to build their life in full evolution. As everyone knows this personal construction time is fundamental in everyone's life, the designers created an architecture favorable towards these activities : the plan is articulated around the big space of the cafeteria, generously lit and open on the garden, around which all the functions are linked. It is thought as a crossroad for students' life, favorable towards meetings and exchanges, and those important moments of students life.

© David Boureau Photographer
© David Boureau Photographer

Between nature and culture, between science and the uncertainty of natural growth, this project is a proposition for an architecture oriented for humans.

© David Boureau Photographer
© David Boureau Photographer
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Students House at Université Paris Sud / AIR" 07 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779928/the-students-house-at-universite-paris-sud-air/>