House in Madalena / Castanheira & Bastai Arquitectos Associados

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Architects: Carlos Castanheira & Clara Bastai, Arqtos
Location: Rua do Cerro, Madalena, Vila Nova de Gaia,
Collaborators: Orlando Sousa, Vasco Melo, Ricardo Serra, Sofia Costa Reis, Demis Lopes, João Figueiredo
Engineering: Paulo Fidalgo, Eng. Civil
Client: Maria de Fátima Tavares dos Reis Poças
Contractor: A Construtora de Loureiro, Lda.
Project Year: 2008
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The area, a place where they are building motorways in order to reduce vehicular traffic from the Atlantic coast of Gaia, is actually zoned as an agricultural reserve. This is its status in the development plan, this is how it is; it is set in law and will remain so until the law is altered. Agricultural activity is non-existent, except for the small vegetable plots.

The first step taken was to set apart the maximum allowable 300m2 plot for a building.

Two hundred square meters for the residence and one hundred square meters for possible out- buildings, which I would consider appropriate for a farmer to build a home on agricultural land, without compromising our survival as a traditionally agricultural country.

ground floor plan + elevation
second floor plan + elevation

This was a complex task that required the involvement of various institutions and meetings with numerous participants. An arduous task but not necessarily so. For some people, 200 + 100 equals 300; this forced us to make some corrections to what had seemed mathematically obvious, because it wasn’t, at least to some people.

As usual, in this country, it was only a question of time, of time wasted. The arithmetic question was resolved and the chance to build secured.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The client was looking for a house with a brief that actually fitted the allowable building areas, which was helpful; two hundred square meters for the house, plus a garage and service areas that make up the remaining one hundred square meters.

This was the first ever project for a family house that I designed for a client who did not come from my own circle of friends, friends of friends, acquaintances or acquaintances of acquaintances.

The commission came about as a consequence of having my work published in an architectural magazine.

The brief was given to me in a very clear, well defined manner: a living room, a kitchen, a small study, three bedrooms, a garage and some storage area, good use of external space and privacy.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
sections

The Madalena House and the elements of the brief were arranged over three volumes.

The central volume where the social areas are laid out, the volume to the west with the three bedrooms and two bathrooms and the volume, or annexe, to the east, characterized by the covered garage area and the volume of the store and technical areas.

The brief was to design a single storey house and with the exception of the study, which is located over the kitchen, all the elements of the brief are accommodated on the ground floor.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The central volume predominates in relation to the other two, being a two storey volume expressing the living and dining rooms with their double height ceilings.

The geometrical dissimilarity between the volumes accentuates their differences. The connections between them are made by volumes with similar geometries.

I chose to use rough concrete for the load bearing walls, trying to avoid the super-perfect, technological, Japanese style of concrete that almost ceases to be concrete.

The rest was filled in with timber with glass structures.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

A strange method of building, if compared with what is commonly done; something which led to various and curious speculations during the construction period.

With the floor slab cast and the walls erected and insulated, still without a roof or other floors while it waited for the carpenters to start on site, it looked more like a sculpture or installation of some kind. The speculation was that it was to be a new chapel or some other ill-defined thing which prolific imaginations are capable of coming up with.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

No, it was just a house that, with its rough concrete walls, turns its back on the urbanity of the street to the north and opens up to the enjoyment of the garden, the sun, the light and the privacy that the agricultural land still offers.

Inside, the concrete walls give over to white plasterboard and pine from Riga which is used structurally in the ceilings, and again in the window frames, which also act structurally.

The floor is finished in slate both inside and outside to emphasize an intentional continuity.

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Roof and weathering generally are in copper sheeting.

The study is the choir of the chapel space that characterises the living room.

Access to it, is via an apparently strange looking and awkward stairs, which turns out to be surprisingly comfortable when used.

This is the always desirable transgression and redress in a world of obtuse and inflexible rules.

The Madalena house is near the Madalena beach, in what is an almost rural setting, for the moment; awaiting the urbanity that ever more pressurizes Vila Nova de Gaia.

Cite: "House in Madalena / Castanheira & Bastai Arquitectos Associados" 14 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=77973>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Nice puristic house…

  • http://www.90-grados.com 90-Grados

    OF ALL THE HOUSE I SAW ON THE PAGE, ONE OF THE BEST. EXCELLENT!

  • Joe

    Great piece! Reminds me of Sverre Fhen. The essence of mature design.

  • Shon Yde

    What a stunning building ,is it built in sacred geometry,it looks organic yet spiritual,its beautiful.CONGRATULATIONS FOR BUILDING A MODERN CLASSIC.

  • Pingback: Concreto armado, eu te amo: Casa da Madalena, Gaia, Portugal | Ecohabitar