ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

House in Jakarta / RAW Architecture

  • 22:00 - 1 January, 2016
House in Jakarta / RAW Architecture
House in Jakarta / RAW Architecture, © Andhang Trihamdhani
© Andhang Trihamdhani
  • Architects

  • Location

    Jakarta, Special Capital Region of Jakarta, Indonesia
  • Architect in Charge

    Realrich Sjarief
  • Design Team

    Bismo Prakoso, Anastasia Widyaningsih, Silvanus Prima Widya Prayektianto
  • Project Manager

    Endang Syamsudin
  • Area

    192.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi +31

  • Plan Illustration

    Miftahuddin Nurdayat
  • Interior

    Charles Wiriawan
  • Structural Design

    Anwar Susanto
  • HVAC Design

    John Budi
  • Constructor

    Singgih Suryanto
House in Jakarta / RAW Architecture, © Andhang Trihamdhani
© Andhang Trihamdhani

"I want a house. A house to live in, not a scene to look at," writes homeowner Charles Wiriawan in one of his blog posts. Situated in the increasingly crowded West Jakarta are, the 159 sqm house occupies a 196 sqm plot of land. Size-wise it is inconspicuous, but its exposed concrete facade gives it a distinctive look. The architecture of Bare Minimalist blocked the heat by completely walling off the west side of the house while opening the rest to let air and light in. The house has no receiving area, no wall, and no living room. In their stead is a spacious lounge. " After the lounge, the kitchen also takes some importance its final layout is the result of few adjustments based on the owner's domestic habits. The only enclosed space in the first story is Wiriawan's study, which doubles as a home theater.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi
Floor Plan
Floor Plan
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

 A simple foyer and a light well with generous footwear storage- guests are to take off and store theirs there before entering-precede the lounging area. The second story houses private spaces. At the end of the corridor is a 5 x 6 sqm master bedroom equipped with en suite bathroom and a walk-in closet. An outdoor showering area is attached to the bathroom, while the door connecting its indoor and out door area is made of clear glass.An additional bedroom, bathroom and a multi function room linked by a corridor leading to an open space beside the void leading o the stairwell and stair case, a pretty bow to knot the horizontal and vertical circulations together.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi
Section
Section
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

The project installed a drinkable water tap in this open space. While pure, safe to drink tap water is increasingly common in some countries, it is still a rare, exceptional facility in Indonesia, one that this project was determined to have in this home.

© Andhang Trihamdhani
© Andhang Trihamdhani
Cite: "House in Jakarta / RAW Architecture" 01 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779355/house-in-jakarta-raw-architecture/>