ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. y+ M design office
  6. Eaves Around House / y+ M design office

Eaves Around House / y+ M design office

  • 19:00 - 28 December, 2015
Eaves Around House / y+ M design office
Eaves Around House / y+ M design office, © Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura © Yohei Sasakura © Yohei Sasakura © Yohei Sasakura +32

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura
Plan
Plan

From the architect. The house is for a family of four, married couple and their children. Their parents’ house is located on the north side of their ground. So we arranged their low-rise house on the south side. The arrangement provides an open space which ensures adequate insolation and ventilation against the parents’ house. The open space is also used for easy communication with the parents and it keeps good relation among them.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Inside the house, ceilings directly connect with the “nokishita.” It expands space and gives liberating feeling to see blue sky and Mt. Daimonji through clearance gap of the roofs/eaves. The “nokishita” space strongly relates with their living spaces and makes boundaries between inside and outside of the house which is smoothly connected.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura
Axon
Axon

The overlapped eaves can cut strong sunshine in summer and spread warm sunshine into inside the rooms in winter. The design of eaves provides comfortable life with machinery equipment as less as possible. The approach way between two ridges works as a space which provides adequate air-conditioning and enjoyable life.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

In summer the opened approach way brings fresh air flow. Circulated heated air is exhausted through a fan which has temperature sensor on the top of the way. Transom is arranged by criss-cross post and grating earthquake-proof wall. The transom can spread sunshine into the rooms and also ensure inhabitant’s privacy.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Additionally there is no post inside the rooms due to grating beamed flat slab architecture. So the architecture realizes liberating space without any obstructing things.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Approach way between the two ridges is a half-outdoor design. If they open the doors and windows, they can access liberating outside space of northern side. So they can enjoy changing seasons, warm sunshine and comfortable wind.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura
Cite: "Eaves Around House / y+ M design office" 28 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/779300/eaves-around-house-y-plus-m-design-office/>
Read comments

1 Comments

Trevor Rogers · January 10, 2016

Excellent. A modern, warm inviting home which sits easily among it's more traditional neighbours. Very clever planning and fenestration have given the house an open airy interior and yet preserved privacy in a crowded enviroment. My only concern is that the noise from kitchen activity would probably be quite intrusive in the raised living area. However there is always the Japanese style room for a more peaceful place.
This is a discrete house. A house for living in. A home for the clients, as opposed to an architectural statement for the designer.
Trevor Rogers. Auckland New Zealand.

···

Comments are closed

Read comments
© Yohei Sasakura

日本檐屋 / y+ M design office