ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

OPEN's Competition Entry for New Shenzhen Art Museum and Library

OPEN's Competition Entry for New Shenzhen Art Museum and Library
OPEN's Competition Entry for New Shenzhen Art Museum and Library, Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture

In May 2015, Shenzhen Art Museum and Shenzhen Library organized an international design competition for their new homes in Longhua District. 134 firms submitted concept proposals for the first stage, eight firms were selected to enter the second phase competition in July, among them OMA, Steven Holl, Mecanoo, OPEN, KSP, and others. Below is OPEN’s competition entry for the second phase.

Courtesy of Open Architecture Courtesy of Open Architecture Courtesy of Open Architecture Courtesy of Open Architecture +22

From the architects: Design Concept

 

Longhua Art Museum and Library is one of the most important public cultural projects that Shenzhen will undertake in 2015. It is an opportunity for us to reflect and rethink the massive making of public cultural buildings in Chinese cities, and come up with a new set of strategies, to create a new generational of urban cultural centers that are more open, adaptable, inspiring and technologically innovative, yet still deeply rooted in the local culture of Shenzhen.

Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture

We seek to redefine the possibilities of future art museums in this design, with its gallery spaces expand horizontally like a Chinese scroll painting, modular and continuous on one floor, to bring maximum curatorial flexibility and easy viewing experience; and its art storage expands vertically, adaptable for future growth of the museum collection.

The library, with its vertical organization, provides maximum efficiency for the book traffics in the building, while the seemingly mundane yet hugely sophisticated modern process of storing and circulating books becomes the spectacular view for the city and the light rail passing by. The experience of reading in books is organized into distinctively different spatial topologies based on the unique operation-hour difference, filtering and transiting from urban noise to zen-like quietness. 

Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture

UNITY

The design brief calls for two separate buildings for the two independent institutions. We strongly felt that the relationship between the two will have a significant impact on the character of the urban space. Rather than two isolated building blocks confronting each other, it would be much stronger to have them jointly forming one mass that will become the focal point of the new urban center. The institutions can be managed independently, yet also connected at the same time. By removing the gap between the two buildings, we also maximized the horizontal presence for their programmatic needs.

Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture

OPEN

We hope the building will manifest itself in a very open and welcoming way, and let the arts and the books be accessible to everyone. Through the making of public building and the open spaces, we can foster an urban spirit that is free, generous and positive. 

Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture

The building is lifted off the ground to make a floating podium, transforming the entire site into an urban park open to all citizens. From the floating podium, spaces are growing both upward and downward, as the organic formations found in nature. The large shaded public plaza works perfectly for the subtropical climate.

GROWTH

Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture

Both the art gallery and the library share one thing similar—the ever growing needs of storage spaces, for arts or for books. We did not adopt the normal strategy of confining storages into basement, rather we acknowledged the importance of the growing storage, and designed an art storage tower that can expand vertically; a massive and compact book storage building that efficiently circulates the vast amount of books.

For the art gallery, the horizontally expansive building made it possible to accommodate almost all gallery spaces on one continuous floor. The galleries are designed to be a modular open system that provides flexibility never seen before: galleries can be partitioned freely as the curators need, or all gallery walls can be removed to accommodate large art expos. 

Thus, the building can grow both the vertically and the horizontally, adapting to flexible functional needs. The resulting building mass also forms strong visual identities. 

Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture

SPECTACLES

Within the floating mega-form of main programmatic spaces, we created a series of spectacles – these nodes are aimed to inject the surprise and poetry to spatial experience, and encourage the public to explore new ways to inhabit this unique public cultural building. They bring life to the urban spaces.

Courtesy of Open Architecture
Courtesy of Open Architecture
  • Architects

  • Location

    Shenzhen, Guangdong, China
  • Principles in Charge

    Li Hu + Huang Wenjing
  • Area

    72600.0 m2
  • Year

    2015
  • Photographer

    Courtesy of OPEN Architecture
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: 杨奡. "OPEN's Competition Entry for New Shenzhen Art Museum and Library" [OPEN's Competition Entry for New Shenzhen Art Museum] 04 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/778163/shenzhen-art-museum-and-library-open-architecture/>