We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Logan Residence / Jones Studio

  • Architects: Jones Studio
  • Location: Scottsdale, AZ, USA
  • Architects: Jones Studio
  • Principal In Charge: Eddie M. Jones, AIA
  • Project Team: Matt Salenger, RA; Maria Salenger, AIA; Jenna Rimkes
  • Structural Engineer: AED Inc. Structural Engineers
  • Landscape Architect: Bill Tonnesson, LA
  • Clients: Kent and Vicki Logan
  • General Contractor: The Construction Zone
  • Area: 59650.0 ft2
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio © Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio © Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio © Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

“We want a place for our art collection . . . then we want to live there.”
– Kent Logan

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

The Logan Residence is first a private museum, second a personal winter residence. The art is one of the top contemporary collections in the United States, and the architect vowed that the architecture would be an equally significant addition.

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

After several studies, it was mutually decided the program would be about multiple galleries, each with a different daylighting technique.

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

Passage below the metallic “golden aspen leaves” provides transitional entry shade and recalls the couple’s Vail, Colorado summer residence. Upon passing through the front door, guests enter Gallery One. The Sonoran Desert is well known for its clear white light; however, it must be diffused to avoid damaging the art. Six foot deep, parabolic white plaster shafts bounce and reflect light, evenly distributing it throughout the space. They begin as a circular oculus and warp to a square, integrating an adjustable electric lighting grid, which doubles as the mounting point for suspended art hanging walls, subject to relocation as needed.

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

Gallery Two is easily perceived from its exterior as a glowing cube. Natural light is diffused through a translucent film within the glass and a six foot ceiling cavity, finally striking a white, stretched fabric ceiling. This further diffuses light, having been reflected up and down from the hard white ceiling above.

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

Gallery Three – the “black box” – has only a hint of natural light, integrated into and through the iris of the sandblasted eye pattern on the exterior cast in place concrete walls. Architecturally, the eyes are used to strategically identify spaces in the house that contain only art.

Gallery Four’s specific shape accommodates the famous 30 foot long Murakami painting; "Supernova" is naturally lit from a parallel clerestory above which gathers north light to reflect off of the opposite white bulkhead.

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio

The unusual yet orthogonal building footprint assures the very least site disruption. Every Saguaro was saved, every boulder, Palo Verde, and contour preserved. This claim is only possible when the architecture is inspired by its subordination to the landscape!

© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
© Robert Reck; Ed Taube; Jones Studio
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Logan Residence / Jones Studio" 16 Sep 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/77805/logan-residence-jones-studio/>