ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Spain
  5. A-cero
  6. 2015
  7. Getafe Market Cultural Center / A-cero

Getafe Market Cultural Center / A-cero

  • 09:00 - 23 November, 2015
Getafe Market Cultural Center / A-cero
 Getafe Market Cultural Center / A-cero, © Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

© Inés Mollá for RecordUs © Inés Mollá for RecordUs © Inés Mollá for RecordUs © Rubén P. Bescós + 21

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

From the architect. A-cero presents one of his latest works. In this case, it is a public building which holds a cultural and leisure center for Getafe village, in the outskirts of Madrid.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

The main idea of the project is to reconvert completely a deserted building from years, which in a moment was the municipal market. The plot where is located, it is in the center of the city in the main square where it is also the city council.  The status of the existing building was semiruins and the proposal of the city council was to give to the townspeople a multifunctional center focus above all in cultural events.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

The plot has a rectangular shape with 510 sqm surface. The whole was composed for 2 buildings and an empty plot. The first one with two floors accommodates the main entrance ant it was the façade of “Plaza de la Constitución” (Constitution Square).

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

The second building constituted the main part of the old municipal market; it was a diaphanous space with a big height with a lattice of trusses, which are cable –stayed  with steel cables and together with the small plot , comprised the front of “ Calle de los Jardines” ( Garden Street)

© Inés Mollá for RecordUs
© Inés Mollá for RecordUs

The refurbishment project of the municipal market has 2 floors with a basement, having 750 of BUA. The distribution of the first floor has the hall, a big diaphanous all-purposes space, storage and services area. In second floor have 2 large lecture classes and common areas. In basement has all the storage area and MEP areas. Also a part of the stair and the lift has one service lift which communicates the 3 levels.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In ground floor, with a useful area of 450sqm have the reception hall, wardrobe, toilets, the exhibition and activities room and access for goods.

© Inés Mollá for RecordUs
© Inés Mollá for RecordUs

In top floor, with a useful area of 205 sqm, we have walkway lobby, toilets and two multipurpose rooms for expositions and meetings.

Floor Plan
Floor Plan

The main access is done by Plaza de la Constitución and a different access for charge and discharge of goods by Calle de los Jardines.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

It is proposed a modern image and technological which accommodate and protected the inside of the old building and preserve all the original character keeping the walls, the hollow ceramic ceilings , the concrete trusses … they will be enhanced using sustainable materials of the same industrial character of the building as the polish concrete, micro concrete, etc.

© Inés Mollá for RecordUs
© Inés Mollá for RecordUs

Outside the façade it has been designed as a skin done by white aluminum ribs which go across all the building, emulating the same rhythm of the interior trusses of the diaphanous space. This formal rhythm is broken with some pieces that goes out of the façade in different moments and that project pat on the external illumination of the building. From the façade you have the sense the interior of the big multipurpose area, coated by a second skin, which is the old brick façade that in the exterior it is painted in black. The façade which is located in the square, where it is the access to the main building the modern design it is interrupted with the conservation of the access of the old market ant the balcony.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

With this project A-cero pursues the purpose of providing to the city an architectural modern piece  in addition to it is socio-cultural function encourage the revitalization of the downtown of Getafe

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: " Getafe Market Cultural Center / A-cero" 23 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/777568/mercado-de-getafe-cultural-center-a-cero/>
© Rubén P. Bescós

赫塔菲市场文化中心 / A-cero