ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. France
  5. Philippe Fichet Architectes
  6. 2014
  7. Toy and Media Library / Philippe Fichet Architectes

Toy and Media Library / Philippe Fichet Architectes

  • 02:00 - 17 November, 2015
Toy and Media Library / Philippe Fichet Architectes
Toy and Media Library / Philippe Fichet Architectes, © Philippe Ruault
© Philippe Ruault

© Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault +31

  • Structure

    Sigma
  • Electricity

    Bellec
  • Thermal

    Boulard
  • Economist

    CB économie
  • Acoustic

    ACV
  • Graphics

    Béatrice Fichet
  • Budget

    2.7 M€
  • More SpecsLess Specs
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

From the architect. The place affirms its liberty and appears free from the barely solemn city, only defined by a nick of water and trees who crystalize History on this very site. Nothing stands up to this geographical feature. There, a very vivid and live passage, a bridge, and the beyond — the inner city border, the one of links and connections.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Located East, in the Ferté Bernard, Sartre area, the Jean d’Ormesson media library is set in a dense urban area, at the heart of the city. The 1800m² lot is situated on the edge of the old town and the river that surrounds it.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Opposite of the old town, the outdoor activities center and the main traffic lane gather to galvanize the nearby cycle of ongoing movement. They both break the connection with the large body of water. The Media  library is a delicate object, dramatized within a subtle mist coming from the ground and transforming the forecourt into a large mirror reminding of the surrounding water.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Use.

The program emanates from the coming together of two facilities: a games library and the Médiathèque itself. The approach we offer regarding the project’s interaction with its environment is to consider its manifest off-site location on the edge of the old town, and to acknowledge its cultural energy as a means of openness and modernity outwards.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The accumulation of volumes allows to connect the game library and the Médiathèque as parallel universes. The building’s wrapping is rooted in its own purpose,  arrayed with textures, texts and signs, back against reflections and light shades.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Functionalities result in a simple flowing volume, directly connecting the program and compulsory procedures of usage. This approach allows for a coherent integration and homogenous landscaping of the surroundings. The upper floor’s momentum creates a signal, and sheltered point through which one can access to the inside. The relation to pedestrian alleys is strongly emphasized, as their role of of connecting points of passage between neighborhoods is essential.

Axonometric
Axonometric

From the inside, poles are developed into a core design from which users can move in a flexible and smooth movement. Moving around is possible and facilitated, as it can be developed over an outlying design of in a concentring way. Movements are interspersed with reception desks regularly spread to stimulate dialogue over the cultural series offered by the Media library’s team.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Materials.

The building is a reflection of its environment. It is a direct reaction to the site’s energy flows. The facade builds reflections to vanish behind the frontage. It is spread with signal signs that work as bookmarks. Entirely covered with PMMA plaques and scarcely touched with stainless steal, the frontage plays as a blurred mirror through which we can perceive the depths of stratums.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

It stages the direct surroundings as a lively opening toward the game library and the Médiathèque, and protects the inside against heat and glare. Transparent pads of plastic and lean open frames allow for broad direct and numerous views. The Médiathèque’s pull is conveyed by see-through inserts.

Cross Section
Cross Section

Its reflections and direct connection to the city and to the various landscapes nearby link the Mediathèque to its surroundings. Moreover, the reminder of a simile or an incomplete reflection is present throughout the project and acts as a thread that strengthen its cohesion. Little wavy pads contribute to the movement induced by the material, and blur the limit between the design and its own reflection.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Toy and Media Library / Philippe Fichet Architectes" 17 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/777177/toy-and-media-library-philippe-fichet-architectes/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments
© Philippe Ruault

Philippe Fichet Architectes