Lowy Cancer Research Centre / Lahznimmo Architects + Wilsons Architects

© Anthony Fretwell

Architects: Lahznimmo Architects + Wilsons Architects
Location: ,
Client: University of New South Wales
Project Area: 17,000 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Anthony Fretwell & Brett Boardman

Lahznimmo Architects and Wilson Architects were awarded the commission for the new Lowy Cancer Research Centre at the University of NSW through a short listed paid competition process. This Research Facility is a joint venture between the University of NSW, Faculty of Medicine and the Children’s Cancer Institute Australia (CCIA), bringing together childhood and adult cancer research on the one site.

site plan

The competition winning scheme proposed a number of responses to the competition brief for a facility of 11,350sqm for a budget of $50mil. The final brief and current design which evolved out of the competition scheme has become a facility of 17,000sqm with a budget $100mil accommodating more than 400 researchers and support staff over eight levels. The following services are accommodated:

© Brett Boardman
  • Four levels of generic microbiological research laboratories
  • One level of shared support laboratories including imaging and cancer genetics
  • One level for animal research
  • One level for administrative services
  • Shared common interaction areas which serve as a link to the adjacent Wallace Wurth Medical Sciences building

The building is located in a very prominent location at the NE corner of the Kensington campus with proximity to the Prince of Wales Hospital precinct and at the edge of what has become the UNSW medical precinct.

© Brett Boardman

Also underpinning the project is the primary objective of providing a “flexible and evolving research facility” which will be able to adapt to the inevitability of constantly evolving and variable research programming. The building by virtue of its function divides naturally into a more formal but flexible “Laboratory Box” containing labs, support space areas and floor by floor plant and then a more fluid “human strand” containing write up spaces and a variety of areas for break out and collaborative work. The building adopts the strategy of expressing “science to the street” and “people to the courtyard”.

section

The main focal and social space in the building is an atrium space, which uses the metaphor of the “science knowledge bank”. This space looks directly in the laboratory floors and contains all vertical circulation, breakout and meeting spaces. The atrium forms a part of the “human strand” and connects on four levels via an occupied bridge link to the existing Faculty of Medicine Building. This linking element physically connects the lift cores of the two buildings maximizing the potential for collaboration between the Faculty of Medicine and the Research Facility.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Lowy Cancer Research Centre / Lahznimmo Architects + Wilsons Architects" 15 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=77592>

4 comments

Share your thoughts