ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. France
  5. Michael Menuet
  6. 2014
  7. Showroom and Storage Room in an Old Barn / Michael Menuet

Showroom and Storage Room in an Old Barn / Michael Menuet

  • 09:00 - 8 October, 2015
Showroom and Storage Room in an Old Barn / Michael Menuet
Showroom and Storage Room in an Old Barn / Michael Menuet, © Edwige Lamy
© Edwige Lamy

© Edwige Lamy © Edwige Lamy © Edwige Lamy © Edwige Lamy + 14

  • Project owner and Furniture

    Objekto
  • Masonry

    ASL
  • Carpenter

    Bigwood
  • Electricity

    CRE
  • Plumbing

    Protherm
  • More Specs Less Specs
© Edwige Lamy
© Edwige Lamy

From the architect. The rehabilitation of this barn in the countryside outside of Aix-en-Provence gives Objekto, a furniture distribution company, an unusual showcase. The creations of Brazilian designers such as Paulo Mendes da Rocha, Mauricio Klabin and Rafic Farah are displayed with a view of Sainte-Victoire Mountain, in the heart of the Provence region.

© Edwige Lamy
© Edwige Lamy

The building retains its existing volume, and its gable roof is slightly raised to obtain a comfortable ceiling height on the first floor. Half of the floor was redone in poured concrete to create an easily convertible single level.The central shear wallis separated from the facade walls for more fluidity. It outlines the four areas of the project: reception and storage room on the ground floor, office and showroom upstairs.

© Edwige Lamy
© Edwige Lamy
Floor Plan
Floor Plan
© Edwige Lamy
© Edwige Lamy

Four large bay windows were carved out in the facade to provide stunning views looking out over the agricultural landscape of Provence and Sainte-Victoire. The exposed joints outside these bay windows give a hint from the street of the contemporary style used to repurpose the building.

© Edwige Lamy
© Edwige Lamy

Like a museum, the building puts the focus on the furniture being presented. The continuity of the floors, walls and ceilings of the first floor creates a homogeneous space that is white and timeless. The absence of baseboards, the white lacquered storage cabinets, the open angles of the window framing and the continuous ceiling up to the woodwork are all elements that dematerialise the office and showroom space. This whiteness is only interrupted by the shear stone walls and the views of the surrounding countryside, making the building more tangible in space and time.

Before
Before
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Showroom and Storage Room in an Old Barn / Michael Menuet" 08 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/774848/showroom-and-a-storage-room-in-an-old-barn-michael-menuet/>