ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Burial
  4. Spain
  5. Juan Carlos Salas
  6. 2015
  7. Tanatorium / Juan Carlos Salas

Tanatorium / Juan Carlos Salas

  • 05:00 - 7 October, 2015
Tanatorium / Juan Carlos Salas
Tanatorium / Juan Carlos Salas, © Diaporama
© Diaporama

© Diaporama © Diaporama © Diaporama © Diaporama +23

  • Architects

  • Location

    El Burgo de Ebro, 50730 Zaragoza, España.
  • Designer

    David Leciñena
  • Area

    196.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Building Engineers

    Javier Muñoz, Sergio Calle
  • Strucutural Engineer

    Jose Miguel Escosa
  • Graphic Design

    Bogart y Bacall
  • Project Manager

    Ignacio Villalba
  • General Contractor

    SOLCEQ
  • Cost

    230.838,02 €
  • More SpecsLess Specs
© Diaporama
© Diaporama

From the architect. The Tanatorium frames very important feelings of its users through the evocation of God and the cavern. An steriotomic architecture formed by a perforated enveloping is born from earth to protect humans when they say goodbye to their deceased people. Though a formal gesture, this concrete cavern opens in diagonal direction to the sun, worshipping this primitive god.

Site Plan
Site Plan

The site is a pine wood on the outskirts of a little town, the building is placed in its southern limit to define a new urban edge with a monumental architectural character. The public access is on the west side at the end of a pedestrian path coming from the urban area and leading into a hall space oriented South that articulates circulations to funeral parlors and restrooms.

© Diaporama
© Diaporama

Thoughout an exterior metalic louvers filter the sunlight draws inside with its projected outlines and recreates the feeling of time passing by into a visual level, which marks the cyclic movement of shadows. The louver pattern has been designed to create shadows in summer and allows the sunlight to come in winter to collaborate in the building energetic performance.

Section
Section

The materiality of the building is white concrete, finished in several superficial treatments, galvaniced and prelaquered steel corten, transparent and translucent glass, ceramic tiles and gypsum cast finished white."

© Diaporama
© Diaporama
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tanatorium / Juan Carlos Salas" 07 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/774831/tanatorio-juan-carlos-salas/>
Read comments