House in Afife / Nuno Brandao Costa

© Courtesy of Nuno Brandao Costa

Architect: Nuno Brandão Costa
Location: Afife, Viana do Castelo,
Client: Ricardo Ferreira da Silva
Collaboration: André Eduardo Tavares, Pedro Almeida, Marta Reis
Foundations & Structures: Ricardo Ferreira da Silva
Hydraulic Equipment and Fittings: Ricardo Ferreira da Silva
Electricity: GPIC, Raul Serafim Barros Silva
Project Area: 220 sqm
Project Year: 2004
Photographs: Arménio Teixeira, FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra, Luís Leite

site plan

The house, a project for a friend of mine, was meant to fit into the rural scale of the site.

All was therefore mostly kept at ground level, in two separate volumes, grazing against the existing granite wall that set the geometry of the plan.

© Courtesy of Nuno Brandao Costa

Bedrooms, kitchen, office and garage were condensed together. All with sliding doors and panels and very wide openings to the outside.
The living room spans the entire width of the building (10 meters), making it a huge space.

ground floor plan

The suite was placed on top of the slab with a sea viewing window, turning the roof into a living space. A wooden veranda widens the house.

The scale of the site was always present in every project and construction detail:

Concrete, plaster with iron oxide, solid wooden frames, old Riga wood flooring, stainless-steel sheet-covering, gates and stairs. Outside old irregular granite stone for paths and walls.

© Courtesy of Nuno Brandao Costa

The external pavement is like a wall lying flat, protecting the house.

Cite: "House in Afife / Nuno Brandao Costa" 13 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=77429>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    That refrigerator elevation is hilarious…

    It seems that very little thought was given to the “negative space” between the building forms. They could have enclosed a nice little yard, with the old granite wall defining one side. Missed opportunity?

    The architecture itself is OK, contemporary Miesian. But the ceiling bugs me, and the poor photography distracts.

Share your thoughts