ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Spain
  5. ARKÍTERA SLP
  6. 2013
  7. Valencia University Language Center / Arkítera SLP

Valencia University Language Center / Arkítera SLP

  • 05:00 - 25 September, 2015
Valencia University Language Center / Arkítera SLP
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
  • Architects

  • Location

    Valencia, Spain
  • Architects in charge

    Carlos Sánchez Hernández y Salvador Lara Ortega (ARKITERA
  • Area

    3885.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Mariela Apollonio © Mariela Apollonio © Mariela Apollonio © Mariela Apollonio +21

  • Collaborators

    Néstor Marco Montañana, Mireia Perepérez Espí, Enrique Marín González, Consulting de Ingeniería ICA, DYP Ingeniería
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

From the architect. This language centre lies on the southern edge of the campus of the University of Valencia at its junction with the consolidated city. Its volume consists of two bodies formed with rectangular prisms, separated by a connecting corridor. Structures of similar size and arranged in parallel, they are voluntarily contrasted with each other, to be phased out in plan and elevation and covered with contrasting materials: wood and steel

Floor Plan
Floor Plan

The west block houses the classrooms and open meeting spaces called “Aulas-jardín”. To protect it from the harsh afternoon sunlight, this lens is wrapped in an insulating and non-putrefiable frame of slats made of Canadian Red Cedar, with orthogonal lines organized with practicable wood pieces in classrooms and fixed lattice in open spaces to modulate light dispersion and adjusted to the functionality of every space.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

By contrast, the eastern block houses service spaces and vertical connections. This is a tight block whose shell has been implemented through a veil of microperforated galvanized steel forced at maximum curvature to simulate a textile flaming wind. This solution willfully violates the rationality of the sheet metal, getting the input of a light filtered with a surprising texture and shine full of shades of chiaroscuro, throughout the day.

Detail
Detail

The innovative academic proposal is considered to be a modern language school; as a place to exchange experiences, rather than just learning a language. Thus, the building is lightened by separating the classrooms that are constructed as hubs within the overall block, leaving friendly spaces for the meeting to be gardened on its facade, creating a green curtain where the direction of the slats is rotated so visually it appears from the outside as a "Tetris" game, playing between classrooms and gardens.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Valencia University Language Center / Arkítera SLP" 25 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/774062/language-centre-of-valencian-university-arkitera-slp/>
Read comments