We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Vassilis Residence / VARDAstudio

  • Architects: VARDAstudio
  • Location: Nicosia
  • Architects: VARDAstudio
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Eleonora Katakinaite

© Eleonora Katakinaite © Eleonora Katakinaite © Eleonora Katakinaite © Eleonora Katakinaite

From the architect. The site is in Deftera, Nicosia. This specific site is an agricultural land where by planning laws you are only allowed to build one house. A very hilly, dry terrain all year round characterizes the plot.

© Eleonora Katakinaite
© Eleonora Katakinaite

Studying the site we decided that the best position to put the house was on the very top of the hill, utilizing the views. As mentioned before, the house is positioned on the top of the hill where it naturally turns into a V-shaped Corner. Following the plot we marked out a V-shape plan, where all the functions were accommodated. The two “legs” of the plan, accommodate the public functions of the family i.e. living room, dining room and kitchen on one side, and the ‘private’ areas, the three main bedrooms, on the other side. . The two are connected together with a glass bridge. This very amphitheatrically v-shape configuration allows us to accommodate all the public outdoor spaces as swimming pool and barbeque areas in its naturally created cavity.

© Eleonora Katakinaite
© Eleonora Katakinaite

The fact that the whole building is lifted up gives design flexibility. The design introduction of an indoor garden in the basement provides light to the spaces underneath (office space, games room, guest house) in such a way that they are not secondary rooms any more. These rooms actually become very evocative spaces as they are protected from the intensive heat of the sun.

© Eleonora Katakinaite
© Eleonora Katakinaite
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Vassilis Residence / VARDAstudio" 12 Sep 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/77223/vassilis-residence-vardastudio/>