ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. Rwanda
  5. Adjaye Associates
  6. David Adjaye Unveils Design for Cancer Centre in Rwanda

David Adjaye Unveils Design for Cancer Centre in Rwanda

David Adjaye Unveils Design for Cancer Centre in Rwanda
Full Building Exterior. Image Courtesy of Adjaye Associates
Full Building Exterior. Image Courtesy of Adjaye Associates

Adjaye Associates have unveiled their design for the Eugene Gasana Jr. Foundation Paediatric Cancer Centre in Kigali, Rwanda. Located on a four-hectare site, the centre will include a 100-bed hospital, lodging for outpatients and residential housing for hospital staff. The design is inspired by the region’s vernacular architecture, and by the local Imigongo art form, which often includes black, white and red geometric patterns.

Read on to learn more about the project.

Aerial. Image Courtesy of Adjaye Associates
Aerial. Image Courtesy of Adjaye Associates

From the architect. Located in the Gahanga District, Kigali, Rwanda, on a 4 Hectare site, the paediatric cancer centre will provide a hospital and lodging facility for outpatients who need to reside close to the hospital, as well as residential housing for physicians and nurses. The design of the 100-bed hospital draws on the traditional architectural vernacular of the region, expressed with a contemporary language. Utilising sustainable resources (to reduce operating costs for electricity over time), and providing a soothing, open and restful environment for treatment, the building aims to promote healing and recovery for the children and their families. Most importantly, the brief called for a space that adds dignity and hope to the lives of the children, hence elements like the views, lush planting and access to natural light have been key.

Lobby. Image Courtesy of Adjaye Associates
Lobby. Image Courtesy of Adjaye Associates

Inspired by the practice of Imigongo – a popular art form in Rwanda that is produced from cow dung and includes often black, white and red patterned designs painted on walls, pottery and canvas – the design concept uses a geometric language that plays with these traditional compositions. A large rectilinear form on plan, the mass is punctuated with three generous, lushly planted external courtyards, which bring daylight deep inside. Arranged over three storeys, the accommodation surrounds the three courtyard spaces, so that rooms have direct views to the exterior. The building is shaded by a system of screens that comprise triangular volumes knitted together. These increase in density or become more porous depending on orientation, so that the interior light is gently tempered and the building is protected from solar gain. The metallic screens sparkle in the sunlight and in time will weather and blend with the planting – so that the vegetation grows in and around them, giving the sense of a living, organic building.

Interior. Image Courtesy of Adjaye Associates
Interior. Image Courtesy of Adjaye Associates
Cite: AD Editorial Team. "David Adjaye Unveils Design for Cancer Centre in Rwanda" 21 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/770598/david-adjaye-unveils-design-for-cancer-centre-in-rwanda/>
Read comments

1 Comments

Croco Dile · July 22, 2015

This foundation ".... aims to ensure access to the chemotherapeutic and supportive care medications..." = killing kids.

The criminal cancer mafia is moving to Africa now....

https://www.youtube.com/watch?...

https://www.youtube.com/watch?...

···

Comments are closed

Read comments