Sports Pavilion / MoederscheimMoonen Architects

© Rob ‘t Hart

Architect: MoederscheimMoonen Architects
Location: Rotterdam,
Project Architect: Erik Moederscheim
Project Team: Erik Moederscheim, Ruud Moonen, Jelle Rinsema
Engineering: Bureau Bouwkunde
Structural Engineering: IBT Bouwtechniek
General Contractor: Batenburg BV
Client: Municipality of Rotterdam
Gross floor space: 1,410 sqm
Photographs: Rob ‘t Hart

site plan

recently delivered a new sports-pavilion for two soccer clubs in Rotterdam, The Netherlands. The project is part of the development of Park 16Hoven; a large new suburban neighborhood adjacent to the city center and the airport.

Within the open space between the airport and newly developed houses in the park, the aim for the design was to create a transparent and ‘lightweight’ pavilion.

© Rob ‘t Hart

The building is set up in two levels. The clubhouses and the boardrooms are situated on the top floor of the building. This level is directly connected to the pitches by grass-covered slopes. These slopes cover the ground floor with its dressing rooms and storage areas, and provide a natural grandstand for spectators.

© Rob ‘t Hart

The final piece of the building is the translucent cantilevered roof. This roof filters direct sunlight and illuminates like a lampoon in the evening thanks to the integration of LED powered lighting.

The building is iconic in its direct environment due to the continuous outline of the building and the illuminated roof.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sports Pavilion / MoederscheimMoonen Architects" 07 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=76642>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Pyramids and terned over pyramids are always attractive… Building and sign all at once…

  • Jakov

    It looks too iconic, or rather too static, in spite of dramatic triangles. Maybe if the eave haven’t been symmetrical, it would give more dynamic look, and more functional logic as well.

    • http://www.patrickhoesterey.com PatrickLBC

      Maybe the static form was intended as a backdrop for the dynamic sports action. You wouldn’t want the building to compete. Just a thought…

      Personally I love how the roof and the grass mirror one another. Cool project.

  • http://www.najboljitipster.bloger.hr/default.aspx?date=1.7.2011 dojave

    Its like you learn my mind! You appear to know a lot approximately this, such as you wrote the e book in it or something. I feel that you simply could do with a few percent to force the message house a little bit, however other than that, that is wonderful blog. An excellent read. I will certainly be back.