In Progress: Daeyang Gallery and House / Steven Holl Architects


© Steven Holl Architects

We’ve just received some news from our friends at Steven Holl Architects regarding the progress of their latest private gallery and residence. Situated in the hillside of the Kangbuk section of , , the project’s geometry is an experimental reaction to a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, “Symphony of Modules,” discovered in a book by John Cage titled “Notations”.   This strategy, which runs parallel to a research studio on “the architectonics of music,” results in three separate pavilions connected by a sheet of water that establishes the plane of reference from above and below.

More construction photos, renderings and of course, Holl’s infamous watercolors after the break.

Arriving through bamboo formed garden wall at the entry court, a visitor continues through the front door and ascends a low stairs. At this point, the viewer is eye level with the central pond, causing the three pavilions to appear as though floating on their own reflections.

© Steven Holl Architects

Once inside the pavilions, slivers of light burst through 55 skylight strips on the roofs, creating dynamic illumination patterns on the interior. This offers the “idea of space as silent until activated by light.” Light bends around the inner spaces by way of 5 strips of clear glass positioned to make the light turn.

© Steven Holl Architects

The interiors of the pavilions are red and charcoal stained bamboo with the skylights cutting through a red bamboo ceiling. Exteriors are a rain skin of specially treated brass which ages naturally within the landscape.

© Steven Holl Architects

A reflection pool, framed by gardens, runs perpendicular to the skylight strips. The strips of glass lenses bring dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

© Steven Holl Architects

The placement of the pavilions activate different levels of the ground plane with light playing the crucial role of both distinguishing different moments and uniting the separate entities and interstitial spaces.

© Steven Holl Architects

We’ll keep you updated as construction moves along.

Daeyang Gallery and House

Seoul, Korea

2008 – 2011

CREDIT SHEET

client: Daeyang Shipping Co. Ltd.

Architect: Steven Holl Architects, Steven Holl (design architect), JongSeo Lee (associate in charge), Annette Goderbauer, Chris McVoy (project advisor), Francesco Bartolozzi, Marcus Carter, Nick Gelpi, Fiorenza, Matteoni, Rashid Satti, Dimitra Tsachrelia (project team)

local architect: E.rae Architects

structural engineer: SQ Engineering

mechanical engineer: Buksung HVAC+R Engineering

lighting consultant: L’Observatoire International

general contractor: Jehyo

FACT SHEET:

construction period January 2010

program residential and art gallery

project type direct commission

structural system RC structural wall and steel

major materials exposed concrete and copper panel

site area 5774f/1760m

floor area (square) 10699sf/994sm

Cite: Cilento, Karen. "In Progress: Daeyang Gallery and House / Steven Holl Architects" 03 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=76416>
  • tiger ninja

    As an “experimental reaction to a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt” it would have been nice to see said sketch as a means of better understanding the origins of the project’s form

  • http://shadi88.tumblr.com shadi ossaili

    didn’t got the concept but seems to be nice , liked the floating idea .