Hidamari-no-ie / NRM-Architects Office

© Kazushi Hirano

Architects: NRM-Architects Office / Shunichiro Ninomiya + Tomoko Morodome
Location: Osaka,
Structural Engineer: Tomoko Morodome
Site area: 357.61 sqm
Building area: 181.40 sqm
Total floor area: 168.54 sqm
Project Year: 2007
Photographs: Kazushi Hirano

With a huge concern of increasing effects of global warming, our goal was to design an environmentally friendly house by using a low-tech method to control the room temperature without much use of air conditioning.

concept diagrams
© Kazushi Hirano

It helps reduce the use of electricity in the house and the amount of CO2 discharge that is a major cause of global warming effects. We avoided any openings facing on the south elevation, which is 1 story. That led us to accomplish this environmental and people friendly solution. We hope this project will give people an opportunity to think about what they can do for our planet.

Cite: "Hidamari-no-ie / NRM-Architects Office" 04 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=76054>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    well looks nice but the layout seems bizarre. the living area looks “stuck” in the middle and functions as a passage.
    but maybe this is what the clients asked for so it is ok.

Share your thoughts