Salgueiros Social Housing / AVA Architects

© João Ferrand

Architects: AVA Architects
Location: Rua de Cervantes, Porto,
Project Architects: Carlos Jorge Coelho Veloso, Gil Miguel Monte Gonçalves, Hélder Manuel Reis Coelho
Project Team: Rui Filipe Coelho Veloso
Client: GOP- EM da Câmara Municipal do Porto
Engineers: Hídria
Project Area: 5,848.27 sqm
Project Year: 2002-2007
Photographs: João Ferrand

The (re)designing of this part of the city had its starting point at the recognition of the significant permanence of the surrounding urban structure.

The proposed building adapts by filling urban empty space, searching for an urban unit of new and old fragments, products of different moments. These fragments can never be reduced to an immediate unit, but must coexist as parallel realities.

plan 01

We sought to make sure that exterior facades would not simply mimic the desired unit, but would reproduce an artistic image resulting from the articulation and integration of the nearest enclosure (Lapa) and the furthest.

The proposal is establishead on the overflow of the limits of the lot, adapting the building to the street and affirming the recognition of the significant points of urban reality.

section 01
© João Ferrand

The different heights of the volumetry respond to the context and variation of scale, producing a significant building / space that mediates between two ways of creating a city.

© João Ferrand

For economic reasons, we find it consistent to use a typology based on the left right outline. Furthermore, the morfhological characteristics of the lot, the tittle depht it allows and the little depth desired for the building impede any other sort of typology. Therefore we have introduced typological rationality in the distribution of the housing units that is only broken at trning points on the floor plan. The entrances are directly related to the proposed housing typology and, at the same time, in accordance with the programmatic and functional organisation. The entrances are located around the central space, fundamental in the articulation of the different scales. Access to the car park is from the patio and adjacent streets (on corners and in the middle of the building). The distribution of the housing units follows an outline on both sides of a hall. It identifies whit the adjoining fabric and is the result of an approximation to the typology based on the composition elements of the facade. Given the diferences in elevation of the streets, facing the bedrooms towards the patio and the wet areas towards calle Salgueiros is almost compulsory. In this way, window size is reduced, providing more privacy.

The car park, whit one parking place PER housing unit, has entrances on both adjacent streets and is distributed on two levels.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Salgueiros Social Housing / AVA Architects" 05 Sep 2010. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=75961>
  • http://www.individual.cl/ æon

    I guess the disposition of the windows mimics somehow a wall of bricks.

    • AND

      So?

  • http://shadi88.tumblr.com shadi ossaili

    Windows are pretty cool

  • joker

    ARCHITECTURE finally !

  • http://insooth.i365.pl/insooth/ fj

    Yes, this is really nice architecture. Please notice that it is social housing, impressive.

  • MiC

    Real Oporto School Work…

    Same stuff for 50 years…

    • Lucas

      Yeah, but this is the good stuff!