Narona Archaeological Museum / Radionica Arhitekture

© Boris Cvjetanovic

Architects: Radionica Arhitekture / Goran Rako
Location: Vid, Metković,
Project Team: Mario Beusan, Blanka Gutschy, Goran Rako, Nenad Ravnic
Structural Engineering: Branko Galic
Project Area: 1,200 sqm
Project Year: 2001-2004
Construction Year: 2007-2008
Photographs: Boris Cvjetanovic

© Boris Cvjetanovic

In the early 1990s, a team from the Archaeological Museum of Split discovered the remains of the ancient temple of Augustus in Vid. Above the temple ruins, an on-site archaeological museum was built. The museum’s interior is determined by the scale of the excavated Roman artefacts and statues while its exterior is determined by the scale of the temple and the forum, the scale of the surrounding ordinary houses and by the green masses of olive groves and vineyards climbing up from the square to the church on the hill.

floor plan
© Boris Cvjetanovic

But above all, the building is determined by the scale of everyday life; its roof, a system of publicly accessible flat surfaces and ramps, connects two levels of public space. Another intelligent invention by the architect is the museum’s austere materiality. The construction uses a combination of reinforced concrete and exposed ; the façades are faced with narrow plastic panels positioned so as to allow a diffuse light to penetrate the interior.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Narona Archaeological Museum / Radionica Arhitekture" 31 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=75419>
  • Mic

    A nice idea, but I’m still finding the interior to be a bit cluttered and distracting… esp the exposed grey steel work

    I prefer the interior to be further simplified and made almost like a physical blank canvas – that way it takes a backseat and let the ruins and artefacts really shine.

  • Srbislav

    Project Year: 2001-2004?
    I would expect something magnificent as a result of 3 years spent in designing it.
    Other projects by RA are more sensible and cherish the Croatian school of design.
    Looking for more projects by RA in future.