Oleanderweg / Stefan Forster Architekten

© Jean Luc Valentin

Architects: Stefan Forster Achitekten
Location: Halle-Neustadt,
Gross Floor Area: 9,000 sqm
Project Year: 2008-2010
Photographs: Jean Luc Valentin

site plan
existing building

This conversion of existing prefabricated building in Halle-Neustadt resulted from the city reconstruction for the International Architectural Exhibition (IBA) in 2010.

© Jean Luc Valentin

Originally, 2 or 3 apartments per floor were arranged around 11 staircases. By reducing the staircases to 6 and removing the associated corridors. It has allowed for the extension and rearrangment of the apartments. Outdoor spaces have been formed by removing alternating sections of the 3rd and 4th floorplates, creating large outdoor terrace spaces.

© Jean Luc Valentin
© Jean Luc Valentin

On the floors below, wide, continious balconies provide quality outside spaces for the flats. The ground floor accomodation comprises of 10 “Townhouses” each with seperate entrances and private gardens providing approx 135m2 of accomodation over 2 floors. The gardens are assigend directly to the homes and defined by a continous ground level plinth. From the previous 125 flats, a total 18 floor type plans provide 81 apartments.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Oleanderweg / Stefan Forster Architekten" 28 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=74974>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    Fantastic project. Former Eastern Block countries (incl. East. Europe & post-USSR states) should learn from this intelligent conversion. German quality and German smart professional approach in it’s very best.

  2. Thumb up Thumb down 0

    generous project for social housing.

    The parkings at the streetfront of the building have desapeared. Where do inhabitants park cars now ?

  3. Thumb up Thumb down 0

    Great project. It would be interesting to see the existing floor plans and sections to see how the stairs and circulation were resolved to increase space.

Share your thoughts