Sports and Leisure Centre / ACXT

Architects: ACXT
Location: Langreo, Asturias,
Project Architect: Javier Pérez Uribarri
Site Supervisors: Javier Pérez Uribarri , Alejandro Alcazar, Antonio Jiménez, Teodoro Ramos
Project Team: Fernando Ortega Platel, Marina Durán, Borja Boraita, Inés López Taberna, Ibon Ibarlucea, José Sáenz de Argandoña, Luis Rojano, Ziortza Bardeci Guinea, Juan Dávila
Structure: NATEC INGENIEROS:
Project year: 2002 – 2006
Photographer: Carlos Casariego


“La Ciudad de Langreo”, Asturias: Capital of the coal mining industry in Spain, the town is a very dense conglomerate surrounded by mountains, with a mix of housing, industrial buildings, mineshafts, large cooling towers, heat generating plant, etc. The town centre twists and turns along the banks of the river Nalón.

YouTube Preview Image

The project has been developed within a plan to transform and regenerate the coal-mining area of Asturias, following a deep crisis in a sector that until now had been its main source of wealth: its coal mines.

We understood that within this context, the building should have a symbolic, turn-of-the-century appeal, marking a turning point in the life of the coalfields of Asturias.
A final decision as to the exact location of the site was yet to be taken at the competition stage. The project brief asked for an idea, a design concept.

In Langreo, the general impression is that there is little land available. The existing space was taken up by the surrounding mountains, the hitherto booming industrial area and the homes of all those who had found work there.

The idea submitted was based on this concept: to propose a new landscape rather than a new building. To waste nothing of the existing available land.

underground scheme

A composition made up of folds, green waves, in which each of these correlated with the different interior spaces: the swimming-pool, a sports hall which could be converted for concerts, gymnasia, etc.

composition scheme 01

composition scheme 02

After the competition, the Town Hall told us where the complex was to be sited. A piece of land in the form of an “L”. A restricted space and with a certain air of a “backyard”, between the three largest population centres in Langreo, Sama and La Felguera. A space bordered by: a railway track used by local train services run by Spanish Railways, the Civil Guards barracks, the river Nalón, the football ground of the local team and the visual impact of a major road junction: the Sama exit on the Nalón corridor motorway.

situation plan

Having resolved the functional fit of the programme and organised the layout and levels, the external volumes were designed (according to our proposal submitted at the competition stage) as the direct expression of the volumetric requirements of the complex: greater height for the sports hall, even more height for the rhythmic gymnastics area, less height for the swimming pool, with the exception of the high-diving area, etc. The roof was given the form of folds in the terrain.

The aim of the design was to provide a model for the redevelopment of the most immediate area. The surface area of the green roofs could be extended to form plazas and gardens in adjacent areas currently occupied by ruined buildings.

The initial idea of designing the roofs for people to walk on them was abandoned due to the danger of accidental falls and the high maintenance costs. These were finally covered with artificial grass.

There are three roofs corresponding to the three well-differentiated areas into which the programme is divided: 1. Multi-purpose sports hall (sports + concerts), 2. Swimming pool area (walls formed by TECHNAL curtain walls), 3. Area for the remaining services (offices, multi-purpose rooms, sauna, etc).

Black dominates the colour scheme for the interior of the “hills”. Large walls of Rudolph-type concrete blocks, painted black, as a tribute to the coal-mining tradition that gave life to the area. Blacks contrasting with greens (representative of the ever-present green meadows of Asturias) as well as ochres, yellows and oranges. The symbolic folds of the surface skin of the terrain reveals the strata and huge carboniferous masses of the subsoil, like the area surrounding the swimming pool, painted black: we are in the capital of the Spanish coalfields.

As occurs inside mines, we designed buildings within the building: such as the volume that houses the offices; folds and faults: like the slanting planes under the stands that make up the ceiling of the dressing-rooms; bridges to span spaces and faults, like the walkway that connects the entrance and the swimming pools, and so on.

The materials used for finishing the interior are hard, long-lasting and restrained: painted concrete blocks, plasterboard painted with epoxy resin, flooring made with epoxy resin, visible structure on ceilings; the wood used for the court in the sports hall is the warmest of all the finishes.

Around the perimeter of the court and in order to improve its acoustic quality for concerts and similar activities, some of its faces are clad in perforated mini-corrugated sheet, painted black, with rock wool panels at the back.

Apart from the artificial grass, the roof has 10 cm of rock wool insulation, which provides this with excellent thermal and acoustic insulation.

The ceiling of the swimming pool area consists of perforated strips with an absorbent veil, which does a great deal to attenuate the unpleasant echo typical of these structures.

This is the only area in the whole building designed with a transparent skin, a curtain wall.

The design of the roof is such that the installation of any air-conditioning or ventilation units would be totally incompatible. A number of units, such as those used for the sports hall, were designed to be installed against the façade (next to the railway line run by Spanish Railways). For the remaining installations, including the boiler room, we designed a kind of patio or pit (under the gradient) in those areas where the roofs “touch” the ground. Although the machines are concealed, their adequate ventilation is guaranteed.

The interior lighting is largely resolved with “lines of light”, luminaires with fluorescent lamps mounted in continuous lines, drawing in the air the direction of the main circulations or the curvature axis of the vault-hills.

The building has two well-differentiated areas: A sports hall and an indoor swimming-pool area.

The sports hall consists of the following: Sports court with a stand for seats for approximately 2088 spectators and a maximum audience for concerts (on the court) of 5088 spectators, with a central playing area (longitudinal) for 5-aside football, basketball, volleyball and handball; 3 courts for training and unofficial championships (crosswise); 6 changing-rooms for equipment and referees, 2 changing-rooms for general use (male and female), storerooms for general use and for sports equipment.

The swimming-pool area consists of the following: 1 indoor, multi-purpose 8-lane swimming pool (16.70 m x 25 m) for regional competitions, 1 indoor pool for teaching purposes and for children (6 m x 16.70 m), male and female changing rooms and a public stand.

Between both pools, a rhythmic gymnastics area has been provided (the area with the highest roof in the whole building); a muscle-building and aerobics room; a multi-purpose space (artificial rock climbing wall, archery, warm-up area, etc.); multi-purpose space (with access for non-members) for vending machines, cultural meetings, exhibitions, miscellaneous public events, etc.; sauna and massage room with separate access to that of the centre (for non-members – this area could be rented off and therefore the project does not include any installations for this); medical centre and first-aid room; and offices, staff changing-rooms, cleaning materials room, installations and utility rooms.

The functional criteria according to which all these installations have been arranged are as follows:

- A single entrance for access and control (for concerts and sports events, other entrances have been provided for).
- Representative hallway
- Removal of architectural barriers in all routes.
- Minimise routes and common interior surface areas; as well as providing a single point of access, separate areas according to different uses (sports hall, swimming pool, etc., allowing these to operate independently.

About ACXT

In a cultural environment in which creativity is often likened to personal genius, ACXT is convinced of the potential benefits of combining two separate levels of analysis in the creative process. On the one hand, there is the particular contribution of the individual and, on the other, the collective results of working in groups. In ACXT individuals assume personal responsibility for the development of a project within the framework of an association of professionals. We feel part of a team and of a collective effort that enriches us at a personal level and challenges each one of us to improve as individuals, but also affords us the freedom to give expression to our own proposals. Those responsible for each project are recognised as individual creators and therefore each project is also analysed within the context of the personal development of those who conceived it. As a consequence, the way in which projects are conceived is not the exclusive domain of one person, especially when these are analysed as finished objects. Common aspects do exist but they have more to do with the process and the way the work is delivered than with the final result. We are made richer through a permanent collaboration as professionals and at the same time we are guaranteed sufficient scope to take decisions in accordance with the characteristics of each situation within a system that ensures autonomy and freedom. Our work entails, therefore, an essential paradox, namely, how to reconcile the idea of personal creativity and working in a group.

Cite: "Sports and Leisure Centre / ACXT" 13 Oct 2008. ArchDaily. Accessed 24 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=7391>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    I need that this tipical importmation~~
    So thank U~
    hehehe~^^
    Have a nice day~!

    from korean friend

  2. Thumb up Thumb down 0

    I recently came across your web site and have been reading along. I thought I would leave my very first comment. Nice blog. I will keep visiting this website very frequently.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Thanks for sharing the link, but unfortunately it seems to be down… Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my post if you do!

  4. Thumb up Thumb down 0

    I feel that is among the most vital information for me. And i am satisfied studying your article. But wanna statement on few normal issues, The site style is ideal, the articles is in reality excellent : D. Just right process, cheers

  5. Thumb up Thumb down 0

    I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i’m happy to convey that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much undoubtedly will make sure to don?t omit this site and give it a glance on a relentless basis.

Share your thoughts