Juranda House / Apiacás Arquitetos

© Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotográfico

Architects: Apiacás Arquitetos
Location: Vila Beatriz, ,
Project Architects: Anderson Freitas, Juliana de Araujo Antunes
Collaborators: Acácia Furuya, Bibiana Ferreira, Pedro Mauger
Structural Engineering: Eng. Maria de Lourdes Mesquita
Project Area: 150 sqm
Project Year: 2007-2008
Photographs: Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotográfico

In designing our house on an urban plot with dimensions of 6 x 24m, located in Rua Juranda, Vila Beatriz, São Paulo, we were forced to establish certain criteria for the construction of a house of approximately 150 sqm.

section AA

As the terrain of the plot had an accentuated slope, the bottom of the plot being over three and a half metres below the pavement level, the building was distributed over half levels, separated by a three storey void which contains the staircase access to the floors. This void organises the spaces of the house: living room, dining room and kitchen on the ground floor as well as three bedrooms, two bathrooms, office and a ‘deck’ on the upper floors. The house is built up to the edges of the plot and consequently it is lit and ventilated from the front and rear.

© Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotográfico

The idea was to make the house as transparent as possible, in a way that would establish a relationship with the external areas. In order make this viable, we designed the openings at the front and rear of the house to be on the same axis and to be three metres wide. When open, the glazing elements slide behind the walls uniting the internal and external spaces.

© Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotográfico

We sought to execute the construction work in the most economical manner possible. From the start, we tried to avoid as far as possible any kind of earth moving, which is always an onerous part of the budget of any construction. For this reason, all of the slabs, including those on the ground floor are supported on the structure of the lateral walls of the house. The house is given structure by steel reinforced concrete cast on site with the slabs in prefabricated concrete remaining visible after construction. All of the brickwork is in ceramic blocks covered with a white render. We opted to put all of the house’s infrastructure on the lowest floor, making use of the nature slope, this includes: a water cistern, boiler and sewage treatment system.

ground floor plan
first floor plan
© Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotográfico

Overall, this is a project that tried to limit the dimensions, to the strictly necessary, of areas such as bedrooms and bathrooms so that the communal spaces would be more generous even within this narrow plot, promoting communal living, preferably with friends.

Cite: "Juranda House / Apiacás Arquitetos" 16 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 23 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=73185>
  • mary and joe

    Great space. The drawing of section shows me the presence of this space. Also the linear narrow site reminds me of the corbusier’s casa carutchet. And the space organization reminds me that again. The sequence created by the stair is so rich.

  • Chris

    Wow. Modest, crisp, expansive, views, patios… Really like this.

  • dylan

    It looks like they really nailed this section. The spatial proportions look really wonderful in the photos.

    I’d be curious to know their design process for this – lots of models?

  • Leonardo Ximenes

    I really liked the way rough materials like concrete look so delicate here. And of course, the smart organization of the floor plan. Nice and simple, thumbs up!

  • Claus

    Dear ArchDaily,

    can you please make a tag for split level houses? Thank you.

    Claus

    • martin

      great idea!

  • Mic

    As much as I love minimalist residential interiors, sometimes a little grittiness and rusticity goes a long way.

    It would be a huge pleasure to live in such a place. The half-level organisation not only successfully achieves transparency, but gives quirky little spaces in between. The central void is liberal and engaging. Well done!

    I also love the restraint towards the exterior.