Ecole Professionnelle Viège / Bonnard Woeffray Architectes

© Hannes Henz

Architects: Bonnard Woeffray architectes
Location: Visp,
Collaborator: Jean-Pierre Williner
Client: Etat du Valais
Project Area: 4,100 sqm
Project Year: 2007-2009
Photographs: Hannes Henz & BW Architectes

The new class building of the Viège/Visp College of Further Education achieves a transformation in terms of context and enables the linking of the neighbourhood’s schools, the creation of a training campus, and the integration of the future workshops and gyms.

Associated with the new building, the former school playground becomes the benchmark public space of the campus.

level 00 plan
south elevation

The new building’s composition of volumes takes its cue from that of schools in the area, a dissected density facilitating its progression from a two-level volume to one of five levels.

© Hannes Henz

The typology references that of the 1960s building with its central distribution hall, yet radicalises it into a plan featuring three strata, the central layer serving both as distributive and group-work space. The transparency of the lightweight partitions allows this space to benefit from natural light. This typology inevitably exerts an impact on the pedagogical concept.

©

The use of materials within the building is confined to the bare load-bearing concrete and to the aluminium combined with the coloured glass of the lightweight partitions, which are finished in various shades of green. The materiality of the exterior confirms the volumetric character – the mirror-finish stainless steel frames of the glazing and the bare aluminium cladding applied to the section cut away from the base quadrilateral. The fragmentation of the reflections created by the bevelling of the facades generates a new context.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ecole Professionnelle Viège / Bonnard Woeffray Architectes" 05 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=71902>
  • http://www.archialternative.com Albert

    Great Swiss minimalism.
    Highly reflective mirror-finished stainless steel exterior facade, brutally exposed concrete planes on the interior, funky colors of the glass …everything is so controversial and yet just right on its place. Bravo. What a cool balance between so different architectonic elements.
    One of the best projects I’ve seen recently. This is how modern stylish intelligent project should look like.

    • wpgmb

      high-five!

  • s.burnazov

    very stylish building

  • ber

    Looks very nice. But the typeface over the entrance is a slap in the face of Swiss Graphic Designers – and I suppose the architects of the building as well. A resemblance to Brasilian pixacao graffiti is just utterly wrong.

  • http://www.fgoesarte.blogspot.com FELIPE OES

    GREAT BUILDING !

  • Dany

    Stylish, yes. But whats the opinion of the neighbours? Whats about sun-reflections?

  • isla

    absolutelly wonderfulllllllll

  • Pingback: Arquitetura Comercial por Bonnard Woeffray Arquitetos | maisArquitetura