We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Riberão Swimming Pools / Pitagoras Arquitectos

  • Architects: Pitagoras Arquitectos
  • Location: 4760 Ribeirão, Portugal
  • Architects: Pitagoras Arquitectos
  • Principals: Fernando Seara de Sá, Raul Roque Figueiredo, Alexandre Coelho Lima, Manuel Vilhena Roque
  • Collaborators: Fernando Torres, Marlene Sousa, Francisco Oliveira, Hélio Pinto
  • Promotor: Município de Vila Nova De Famalicão
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Luis Ferreira Alves

© Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves © Luis Ferreira Alves

From the architect. The installation of the building benefits from a large extension of land in the North-South direction, where a plan distributed over two floors has been developed with a ground floor and a partially buried basement.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The approach to public spaces in the area surrounding the building to the West and South site, aims to develop parking areas and its characterisation allows the placing of distinct use access in a hierarchy.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

For whoever travels to the Swimming Pool Complex using the roads on the West and South sides, the building is settled within a large formal facility; marked by a strong sense of horizontality suggested by the morphology of the land.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The atrium is developed along the entire longitudinal extension of the building of the main area which encloses the 25 m pool, and on a raised level.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The separation of the two environments is made by a glass wall, which allows those who pass through the atrium to have permanent visual contact with the water´s surface.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The swimming pool building is basically a rectangular designed block, intercepted by two patios to the East and finished with another one dug into the ground at the South end.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

The formal restriction, besides being what is desired, proposing doing some exploring and enjoying the surprise, ensures the control of the construction environment by the way it is organised.

© Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Riberão Swimming Pools / Pitagoras Arquitectos" 03 Aug 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/71481/riberao-swimming-pools-pitagoras-arquitectos/>