Arritt Farmhouse / OnSite

© Courtesy of OnSite Architecture

Architects: OnSite
Location: Virginia,
Project Managers: Marie and Keith Zawistowski
Project Team: Sean King, Patrick Hummel, Erin Carraher
Structural Engineering: Pierre LaFlamme
Project Year: 2007
Photographs: Courtesy of OnSite Architecture

The project consisted of the complete renovation of an existing two hundred year old farmhouse and the design and construction of a new three story tower addition. The addition, a quilting studio and guest rooms, is conceived as a torqued translucent volume with punched window openings that frame particular creek and mountain views.

structure axo
© Courtesy of OnSite Architecture

The time-tested timber framing techniques uncovered while renovating the existing house inspired the tower’s structure. A three-dimensional computer model enabled the building to be constructed as a kit of parts, each pre-cut and coded for efficient assembly. The building’s translucent envelope conforms to the, hyperbolic shape, baths the interior spaces in an even natural light and reveals a sculptural timber frame. The building is the resolutely modern expression of an ancient technique.

Cite: "Arritt Farmhouse / OnSite" 29 Jul 2010. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=70420>

20 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Is the addition heated & cooled? Insulated? Does the polycarbonate skin over timber with the large airspace act as insulation? What about vapor/air barrier? is it needed? It is in Virginia, so I would suspect some level of heating & cooling is required?

    • Thumb up Thumb down 0

      It will probably made by a good insulation, but from 5 to 5 years it must be change all the polycarbonate panels. But about vapor/air barrier I don’t know what to say. I don’t whant to think about the condens inside. It looks a little bit fechwerk stile in th night. I like the house shape, but the walls…

  2. Thumb up Thumb down 0

    Please describe the heating and cooling of the home. Include insulation techiniques and waterproof techiniques of walls.

    !

  3. Thumb up Thumb down 0

    the polycarbonate skin over timber with the large airspace act as insulation? What about vapor/air barrier? is it needed? It is in Virginia, so I would suspect some level of heating & cooling is required?

  4. Thumb up Thumb down 0

    polycarbonate is used this way in France, and normally propose a good insulation.
    I wl=ould ask the same question as ozmoto:
    what justifies this form ? structure stabilty ? symbole ? nothing just ?
    If it’s “nothing easthetic pleasur”, I would say this is just a demonstration of ability to draw and to organise a site … youpi what a fun …

  5. Thumb up Thumb down 0

    “Why does the building lean?” / “what justifies this form?”

    Why not? / The pleasure of looking at it? Would that suffice? What reasons would you accept? And why?

    • Thumb up Thumb down 0

      I didn’t ask it not to lean…. the pleasure is yours not mine…. weak….I’d have to have a good reason….I’m curious.

  6. Thumb up Thumb down 0

    Perhaps the building leans because it is using historic buildings as a precedent, structures which are often no longer square.

  7. Thumb up Thumb down 0

    so what? it’s a fun project. almost like something you’d find in Tokyo. not bad for Virginia.

  8. Thumb up Thumb down 0

    John got it right: the addition is built on the footprint of an old slave kitchen, that was not built nearly as well as the rest of the house and was on its way to falling down. While we had to demolish this building (the timber was reused in the renovation), there was a lot of sentimental value attached to it on the owners part. The “lean” to the new addition, which is torqued 3.5 degrees, recalls the one of the old kitchen before it had to be taken down. The new addition being translucent, we call it the ghost of the old kitchen.

    As far as the insulation question is concerned, the two layers of self insulated polycarbonate panels coupled with the trapped air in the wall cavity provide the building’s insulation.

    Thanks for your comments!

  9. Thumb up Thumb down 0

    That narrow umbilical-cord-like hallway is a failed and desperate attempt to link the old and the new structures. Come on, you can think of a better solution than that.

    The architects should have combined the two balconies on the second floor of the old building while they were there. “Hey neighbour!”

    • Thumb up Thumb down 0

      No way LD: The clear separations between old and new are what gives this project its gentle elegance.

      • Thumb up Thumb down 0

        Agreed Megan. I would have taken it a step further and tried to completely dematerialize the connection and made it even lighter/transparent. The play of old and new reminds me of a couple projects I saw over in Europe, notable the Jewish Museum in Berlin (the way Libeskind leaves a gap between the Coliegenhaus and his glass courtyard, and the underground passage way to the new building) and Coop Himmelb(l)au’s Gasometer City housing in Vienna.

        I love the attention to materiality in the addition and the dialogue it has with the existing house.

      • Thumb up Thumb down 0

        No way Megan: It only more clearly divides old and new, rather than “gently” or “elegantly” unites.

  10. Thumb up Thumb down 0

    I admire the idea and the subtlety. At night the intention speaks most loudly. The issue I am having is the execution. The cheap windows and the unfinished interior detailing degrade the project rather than help amplify it. If the architects’ point was to help us pay more attention to the old building, greater refinement of the new construction could’ve made this project a real success. As is, it’s just not quite there.

  11. Thumb up Thumb down 0

    I really like this: so good: in NZ rural this would totally work: tried the same concept in a period, rural job here, but a little too contemporary for the client,so it got lost in the process early on: this is really fun: explore it! go for it!

Share your thoughts