Cliff House / Khosla Associates

© Bharath Ramamrutham, Courtesy of

Architects : Khosla Associates
Location: Chowara, , India
Project Team: Sandeep Khosla, Amaresh Anand and Praveena A.
Client: Mike Manwaring
Structural Engineering: Manjunath & Co.
Landscaping: Hariyalee Consultants
Interior Design: Khosla Associates
Site Area: 4,046 sq m.
Built up Area: 1,397 sq m.
Photography: © Bharath Ramamrutham, Courtesy of Khosla Associates

The house is located in Chowara, a fishing village, 30 minutes from Thiruvananthapuram, in Kerala, South India.

© Bharath Ramamrutham, Courtesy of Khosla Associates

Perched 200 ft. above an expansive stretch of green along the Arabian Sea coast, at the edge of a cliff, its most prominent feature is an asymmetrical sloping roof set against the fronds of a coconut plantation. Opening its embrace to the warm sea breezes, the home covers an area of 1397 sqm. A skewed 45m long sheer concrete wall supporting the single lightweight triangulated canopy roof lunges out towards the view. The external and internal finishes are polished cement, concrete and rough slate juxtaposed against warm slatted timber and natural local kota stone. Furniture and accessories are kept to a minimal, so that the focus doesn’t stray from the natural environment

© Bharath Ramamrutham, Courtesy of Khosla Associates

The client lives in London and commissioned the house as a holiday home to enjoy the Kerala sun, the views, and requested for a large outdoor pool, several decks and meditation areas. He was keen to use local artisans and material and his empathy towards the active fishing community in Chowara prompted his decision to buy a plot of land that had some distance from the beach.

Architects Sandeep Khosla and Amaresh Anand of Khosla Associates designed the home keeping the180 degree panorama of the sea constantly in mind. The response to the site was a bold and emotional one as the designers imagined the dramatic wall and roof bringing the sea, air and the sky in without barriers. True to the first contextual response, only half of the 1,400 sqm of built area is actually defined by four walls. The rest is kept open and intelligently permeable to the elements.

© Bharath Ramamrutham, Courtesy of Khosla Associates

In the interest of keeping the view foremost and the ambience pleasant in Kerala’s tropical heat, large openings were essential to all spaces, thereby allowing the penetration of seasonal winds. Ample overhangs were provided specially on the main roof to protect against the fierce western sun and monsoon rain. Since large expanses of glass would trap the heat in this environment, the Architects devised a system of louvered wooden sliding and folding shutters for the doors and windows. These slatted shutters can be modulated and allow for un-interrupted air circulation.

The entrance faces northeast and the entry walkway is made of a straight line of monolithic stone steps flanked on either side by lush tropical water bodies. The concrete wall to the right and mysterious louvered wood screen wall deliberately conceal what lies beyond.

© Bharath Ramamrutham, Courtesy of Khosla Associates

On entering the house, the open plan voluminous foyer not only separates the private and public spaces but also extends all the way from the front entrance to the rear deck, where you can wade straight into the 420 sqm. infinity pool. The double height foyer separates the two wings and separates public and private spaces. Guest bedrooms and shaded decks lie to either side of the outdoor pool whose prominent position and expanse compensate for the missing beach access. Additional guest rooms and master bedroom connect to each other on the upper level via a walkway and terrace.

© Bharath Ramamrutham, Courtesy of Khosla Associates

The client lives in London and commissioned the house as a holiday home to enjoy the Kerala sun, the views, and requested for a large outdoor pool, several decks and meditation areas. He was keen to use local artisans and material and his empathy towards the active fishing community in Chowara prompted his decision to buy a plot of land that had some distance from the beach.

The house is climate sensitive and allows for light, air and the breeze to flow right through. All bathrooms have tropical open-to sky courts that are integrated visually with the bedrooms and several open courts and water features punctuate and soften the scale of the foyer. The overriding canopy roof is clad on the underside entirely with eco-friendly timber that offsets with warmth the large expanses of kota flooring, concrete and polished cement.

Cite: "Cliff House / Khosla Associates" 06 Jul 2010. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=67457>
  • shreyank

    let me know if he’s renting the Resort oops “house” soon.

    • Jakov

      i had exactly the same first impression. it could be a public building!

  • Pablo

    Welcoming house….

    seriously, a great house indeed…

  • Saurabh

    great work…congratulations sir..!!! i even saw and read about the same in INSIDE OUTSIDE latest edition. Awesome…

  • Pingback: Cliff House by Khosla Associates - Home Design and Architecture - Home Design and Architecture

  • Hadassa Delgado

    Simplesmente linda! Adorei!

  • Tom

    It is a well designed home, space and outlook is key to its success.

  • lawrence

    this is a nice site you got here! young and student architects like me, will learn a a lot in here.. And see a lot in non-local international architecture..

    More power!

  • Rahul J

    great house… super space

  • Monolita

    Dramatic house. Would like to know how the building is sheilded/ shaded from the strong rain bearing westerly winds from the sea as well as the strong west sun. Our experience working in Kerala has been that western sides need A LOT of shading and rain breakers for any exposed places to be usable for 6-8 months a year (when rain is torrential and travels horizonatally with the wind deep into places with effective sheilding/ shading).

  • Pingback: Cliff House - Reviewing Architectural Masterpiece of Design and Technology on Architecture View Architecture View | Cliff House

  • http://www.nainesh.com nainesh

    i just seen this house and think it is made brazil or austria but when i get down to the map and seen this was made in kerala INDIA i just feel proud to be INDIAN and to you guys who created this kind of AWASOME work, This is just amazing. keep it up and all the best for your next more better work.

    JAI HIND
    nainesh.com

  • Pingback: Beautiful Houses: Cliff House in Kerala, India

  • Pingback: AD Recommends: Best of the Week | ArchDaily

  • gonzalo ramos mejía

    mmmmm huge house…. interesting details but it´s seems to like a resort. and for been indian, Louis Kahn´s time where great, when he develop the capitol building in Daka, Bangladesh, but this is just a tipical millioner´s private “resort”…..big deal. I like the banboo roof and other particular stuff, but I´m not seduced by big spaces or declined walls.

  • Pingback: Cliff House in Chowra (Indien)

  • Pingback: House with mesmerising ocean views, Kerala | Interior Designs And Home Ideas

  • Pingback: House with mesmerising ocean views, Kerala | Detail Architects

  • nikita

    i was looking for some info on manwaring residence in bangalore..also done by sandeep khosla…i m an architecture student n hav to submit a presentation on this one as a case study…plz help

  • Rahul

    What is the total cost?

  • ilja phezam

    love this triangle roof and whole project is great:)