Vivat Pool and Spa / Andrej Kalamar

© Miran Kambič

Architect: Andrej Kalamar – Studio Kalamar
Location: Moravske toplice,
Structural Engineering: Statikon
HVAC Engineering: Veling; Projektivni biro Murska Sobota; Makro 5 Investicije
Electrical Engineering: Elting
Client: Meteor turizem d.o.o.
Contractor: Vegrad d.d.
Built Area: 3.500 sqm
Budget: 2.800.000 €
Project Year: 2004-2005
Year of Construction: 2006
Photographs: Miran Kambič

The pool and spa complex is connected to the existing hotel via a communication axis comprising various public spaces, which leads along the new pools to the future hotel at the west edge of the site. On the south of the axis, the swimming pool hall contains indoor pools and adjoining saunas, the outdoor pools with the restaurant are located on the north side. Upper floor houses various healthcare and wellness programs.

© Miran Kambič

The dynamic volume of the pool hall evokes the water drop shape, its smooth interior wooden sheath dispersing water reflections from the pool. The principal volume behind establishes hierarchy of the scheme; a wrapping of coloured expanded softens its rigid lines. To the north, the wide overhang spans the entire length of the scheme, protecting the poll support areas. The pool platform, comprising the swimming, thermal and children’s pools, is covered in warm terracotta tiles, while the pools’ interior is clad in a pattern of three blue-green hues, echoing the water’s dynamic.

© Miran Kambič

Energy use represents an important feature of the project. The primary energy source, thermal water, is used in the pools, but it also provides energy for the building’s other functions.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Vivat Pool and Spa / Andrej Kalamar" 23 Jun 2010. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=65634>
  • sullka

    “The dynamic volume of the pool hall evokes the water drop shape”

    Yeah right….it’s curved, ok, but from there to evoking a drop of water?

    In any case, it’s a pretty good project, I’m not to convinced on the exterior formal solution, but the program and plans are dead on, the water corridor is an excellent plus, but I wonder how do they control the heat/cold transfer between exterior/interior in heavy summer/winter days.

    The sections doesn’t seems to indicate an actual barrier, unless that hanging (glass?) partition on the etxerior side is an operable sorth of door.

    The jagged edges on the pool are really nice design wise, but they’re a pain for maintenance, pools should avoid corners at all costs.