Siloetten/The Sil(o)houette / C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma

© Julian Weyer

Architect: C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma
Location: , Denmark
Landscape Architect: C. F. Møller Architects
Engineer: Niras
Client: Løgten Midt A/S
Size: 3000 m2 (silo conversion housing), 1500 m2 (mixed-use urban centre)
Year: 2004-2010
Photograph: Julian Weyer

Many towns in Denmark have centrally located industrial silos; most are no longer in use, but continue to visually dominate the local skyline. This is also the case in the town of Løgten north of Aarhus, where the former silo complex has been transformed into a ‘rural high-rise’, with 21 high-quality residences composed as individual and unique ‘stacked villas’.

© Julian Weyer

They are an alternative to standard apartments or to detached suburban sprawl, and are a mix of single storey flats and maisonettes, meaning that even the lower levels fully get to enjoy the views, and that no two flats are the same.

The actual silo contains staircases and lifts, and provides the base of a common roof terrace. Around the tower, the apartments are built up upon a structure in eye-catching forms which protrude out into the light and the landscape – a bit like Lego bricks.

© Julian Weyer

This unusual structure with its protrusions and displacements provides all of the apartments with generous outdoor spaces, and views of Aarhus Bay and the city itself. Similarly, every apartment enjoys sunlight in the morning, mid-day and evening, whether placed to the north or south of the silo structure.

At the foot of the silo, a new ‘village centre’ is created, with a public space surrounded by a mix-use complex with shops, supermarket and terraced housing, and a green park containing small allotments for the residents.

© Julian Weyer

The nature of the silo’s ‘rural high-rise’ remains unique – since it is a conversion, no other building in the area can be built to the same height, and it will remain a free-standing landmark. It is an example of how the transformation of redundant structures can hold the potential to both give a new identity, and introduce density to suburban outskirts.

The body of the silo is deliberately left visible on the side of the building facing the new centre, to ensure a continued legibility of the history of the site, and to acknowledge that these types of structures have an equal validity as rural historical markers as do for instance the church bell-tower or historic windmills.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Siloetten/The Sil(o)houette / C. F. Møller Architects in collaboration with Christian Carlsen Arkitektfirma" 17 Jun 2010. ArchDaily. Accessed 23 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=64519>
  • abe

    Well done.

  • http://twitter.com/nicholaspatten/status/16408332548 Nicholas Patten

    Siloetten/The Sil(o)houette. http://bit.ly/aYM12f

  • Ke

    It is really impressive how they use the old structure as the core of the new tower, how they deal with the structures of the new units, and of course, so many choices for residents.

    It is not hard to imagin the view of those apartmnet must be very breath-taking, and the lives inside must be vivid…

    Well, still, I think it is a little bit to big, I know because the old core is 12 floors, but still when you add new units around it, the entire mass is a little bit too much for the context, especially when you see it far away.

    But definitely a brilliant design!! Love It.

  • Moon

    This is the best one of the conversion of silos i’ve ever seen…

  • Pingback: Siloetten / A Sil (o) houette / CF Møller Architects, em colaboração com Christian Carlsen arkitektfirma « Arquitetura! Blog