ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. vPPR
  6. 2015
  7. Vaulted House / vPPR

Vaulted House / vPPR

  • 05:00 - 9 June, 2015
Vaulted House / vPPR
Vaulted House / vPPR, © Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu

© Ioana Marinescu © Ioana Marinescu © Noel Read © Ioana Marinescu +14

  • Structural eng

    Heyne Tillett Steel
  • Mechanical / Electrical eng

    Richard Pearce Associates
  • Quantity surveyor

    Geoff Beardsley and Partners
  • Contractor

    Eurobuild
  • More SpecsLess Specs
© Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu

From the architect. Vaulted House is a new-build four-bedroom family house, located on an infill site, hidden behind a garage door in Hammersmith. It was previously a diesel contaminated taxi garage, surrounded by 11 party walls and overlooked by 24 neighbours. A series of sharply detailed vaulted roofs define different living zones on the open upper-ground floor. Roof-lights at the top of each vault flood the landlocked site with daylight. Large courtyards bring light into the bedrooms on the lower-ground floor. The roofs are covered in a striking chequered pattern of single-ply membrane. The vault geometry repeats in details of the house, including the fireplace, floors, windows and entrance.

© Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu

A double-height den has access to the garden at the back for the children to play in. A separate study provides acoustic privacy with a view through to the living space. A big double-sliding pocket door opens up completely, turning the dining room into a loggia in the summer.

Section
Section

Several of the 24 neighbours included active members of the Brackenbury Residents’ Association. Detailed residents’ consultations and the incorporation of their feedback into the design led to seven letters of support for the scheme at planning.

© Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu

The vaulted roofs are covered with two tones of single-ply roofing membrane to produce a harlequin pattern, breaking up the large area of roof and greatly improving the outlook, which was previously onto rotten asphalt roofs. Inside the house, the vaults meet at sharp plastered edges, concealing the down-stand beams rather than expressing them. Vault-like elements are repeated obsessively at each scale of the design, forming sculptural chamfered edges to the windows, fireplace and TV wall. The timber floors are laid in a cross pattern that reflects the vaults above them.

© Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu

A mechanical heat exchange system and thick insulation make for an energy efficient home. A study allows for working from home or can become a spare bedroom for elderly relatives visiting. The entrance is stepped up to meet flood requirements but these are wide and gentle for ease of access.

Floor Plan
Floor Plan

The site is a former taxi garage and was designated as contaminated land. All 1.5m of excavated soil had to be tested and carefully disposed of. The garden walls are underpinned rather than demolished. A steel and timber frame spans off the existing walls to create the roof and floor structure. The roof is constructed from plywood over timber joists, covered with insulation and single-ply membrane. The geometry of the roof appears simple but is in fact incredibly complicated. It was modeled in 3D software, which enabled precise back and forth between consultants to ensure that the huge steel beams were completely hidden in the crisp angled finishes inside and by the roof finishes outside.

© Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu
Cite: "Vaulted House / vPPR" 09 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/639760/vaulted-house-vppr/>
Read comments
Read comments