ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Mexico
  5. Parque Humano
  6. 2009
  7. Bosque Altozano Club House / Parque Humano

Bosque Altozano Club House / Parque Humano

  • 01:00 - 10 June, 2010
Bosque Altozano Club House / Parque Humano
Bosque Altozano Club House / Parque Humano

Bosque Altozano Club House / Parque Humano Bosque Altozano Club House / Parque Humano Bosque Altozano Club House / Parque Humano Bosque Altozano Club House / Parque Humano +24

  • Architects

  • Location

    Monarca, Morelia, MICH, Mexico
  • Architects

    Parque Humano
  • Project Team

    Jorge Covarrubias + Benjamin Gonzalez Henze with Said Arias, Omar Martinez
  • Interior Design

    Parque Humano
  • Structure

    Ing. Ricardo Camacho
  • Landscape Design

    Parque Humano
  • Lighting Design

    Parque Humano, Arten Luz, Javier Ten
  • Client

    Bosque Altozano, CP Francisco Medina, Ing. Jorge Casar, Lic. Jose Carredano
  • Electrical

    Islas Ingeniería
  • General Contractor

    Bosque Altozano
  • Area

    800.0 sqm
  • Project Year

    2009

From the architect. The house occupies a natural ledge on a hillside looking towards the panoramic valley of Montaña Monarca, in Morelia, Mexico. The building has been conceived as a homogenous stone mass, hollowing out a huge opening that slopes from ceiling to floor, framing the hillside panorama. A sloped celosia grid meant to evoke renaissance perspective drawings was placed in the middle of the core in order to distort and emphasize the view.

The amber light filtering through the artisanal stained glass placed on the celosia window blends with the colored space, generating a chromatic continuity that during the course of the day moves imperceptibly through an endless scale of oranges, red and yellows. Light also enters through two wooden skylights located in the middle of the room, helping to balance the colored light that comes from the window.

A few rich, tactile materials were used in combination with the light to create a strong ambiance.

The program inside the house consists of a dining space, an open terrace, and a lounge area.

Apart from the timber on the roof, the house consists of a steel frame covered by local stone.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bosque Altozano Club House / Parque Humano" 10 Jun 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/63376/bosque-altozano-club-house-parque-humano/>

Bosque Altozano 俱乐部 / Parque Humano