ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. France
  5. GaP Grudzinski & Poisay Architectes
  6. Parking Building in Grenoble / GaP Grudzinski & Poisay Architectes

Parking Building in Grenoble / GaP Grudzinski & Poisay Architectes

  • 16:00 - 19 May, 2015
Parking Building in Grenoble / GaP Grudzinski & Poisay Architectes
Parking Building in Grenoble / GaP Grudzinski & Poisay Architectes, © Baptiste ROBIN
© Baptiste ROBIN

© Baptiste ROBIN © Baptiste ROBIN © Baptiste ROBIN © Baptiste ROBIN +31

  • Contractor

    Ville de Grenoble
  • Partners

    C&E Ingénierie, Bureau Michel Forgue, ETB, Planitec BTP
  • More SpecsLess Specs
© Baptiste ROBIN
© Baptiste ROBIN

From the architect. This 5 stories car park is located just outside of the Arlequin gallery, in the Villeneuve neighborhood in Grenoble. It is the first new equipment for the urban renewal of the area. Our project aims to build a bright building, light, whose function is legible from the public space. The car park activity, the movement of vehicles and people, are visible from the street and participate in the liveliness of the district. The project, due to the simplicity of his plan is open and flexible. Part of the ground floor is occupied by activities.

© Baptiste ROBIN
© Baptiste ROBIN
Floor Plan
Floor Plan
© Baptiste ROBIN
© Baptiste ROBIN

The central double helix ramp (Chambord type) is plastically expressive. It can serve each level without having to go through the previous one and without crossing traffic flows. Traffic in the ramp being independent, programmatic mutation of parking floors is possible. By partitioning the central volume, activities or offices could be built on some levels while maintaining the rest of the parking operational.

© Baptiste ROBIN
© Baptiste ROBIN
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Parking Building in Grenoble / GaP Grudzinski & Poisay Architectes" 19 May 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/630246/parking-building-in-grenoble-gap-architectes/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments