North GA House / D.O.C. Unlimited

© William Pruyn

Architects: D.O.C. Unlimited
Location: Northern Georgia,
Project Year: 2009-2010
Photographs: William Pruyn & Carl Martin/Will Townes

floor plan

Completed in 2010, this home stands on the site of a previous house which burned down, minimizing site disturbance. Nestled between woods and a tree-smattered meadow, the horizontal forms of the house reconnect residents with the site physically. Sustainable features and innovative construction systems ensure that the house is in tune with natural systems. A central clerestory creates a connection to nature even in the innermost portions of the house, and gives the structure an iconic presence in the landscape.

© William Pruyn
© William Pruyn

Both passive and active strategies were used to maximize the performance of this home in regards to both energy and materials. A combination of extensive daylighting and large overhangs maximize natural light while minimizing heating and cooling costs. A geo-thermal heating and cooling system utilizes the natural temperature of the Earth to augment the passive features. A modular system of precast insulated panels reduced construction waste while contributing significantly to the overall strategy for natural heating and cooling.

Products in this project

Joinery: Serious Materials

  • Windows: 725 Series by Serious Materials

Walls: Superior Walls

  • Prefab Wall Panels: Xi Panel System by Superior Walls
Cite: "North GA House / D.O.C. Unlimited" 04 Jun 2010. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=62963>