ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. JagerJanssen architecten
  6. 2007
  7. House Baetens / JagerJanssen architecten

House Baetens / JagerJanssen architecten

  • 01:00 - 15 September, 2008
House Baetens / JagerJanssen architecten
House Baetens / JagerJanssen architecten

House Baetens / JagerJanssen architecten House Baetens / JagerJanssen architecten House Baetens / JagerJanssen architecten House Baetens / JagerJanssen architecten +19

  • Architects

  • Location

  • Architect

    JagerJanssen architecten BNA
  • Collaborators

    Alex Jager, Rogier Janssen, Rob Bergervoet
  • Assistant

    Marijn Boterman
  • Contractor

    Bussman Bouw, Winterswijk
  • Area

    220.0 sqm
  • Project Year

    2007

From the architect. Firm but Fair

The intersection of a planned green strip and an existing avenue provide an architectural opportunity for this a two-storey dwelling. The first floor appears to be cumbersome and heavy materialised: dark bricks with continuous seams result in an abstract rugged character. The second floor will be a wooden shaft: lighter in colour, weight and design.

Open kitchen

The cooking ilse is lit by a translucent plane. The kitchen appliciances are integrated in the adjacent wall.

Plinth, Daylightstrip and Monolith

The plinth of the building is heavy, due to it's wild bond masonry with retreating seams. A continuous daylightstrip separates the base from the monolithic trespa toploor.

Lineair staircase

Perpendicular to the groundloor central axis, a lineair staircase connects to the second loor . The orientation of the top loor vestibule is crosswise, thus maximizing the spatial perception of the dwelling. Ascending the staircase, one walks towards the light.

Cite: "House Baetens / JagerJanssen architecten" 15 Sep 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/6247/house-baetens-jagerjanssen-architecten/>
Read comments

7 Comments

morteza · May 15, 2013

perfetto signore .

Cheap Faux Wood Blinds · December 21, 2010

Hello Way cool stuff, will have to try it. Just wanted to let you know, the link does not work. Can you fix it please? Thanks again for sharing this up. I certainly loved every bit of it.

otis · June 17, 2009

if you kept with the brick instead of going to wood on the exterior then maybe we could talk.

stefan (BS-Archi.) · November 13, 2008

I like the whole project! the bathroom question is not given, it is quite nice to have it seperatet!

GREAT!

negin · September 17, 2008

excellent.

sullka · September 16, 2008

That's a pretty strange bathroom in the seocnd floor, why separate the WC from the bathroom?, specially if you have so much space in it.

J.E.N. · September 16, 2008

Great! Can't get enough of posts like this.

I can't get a grip of the section featuring the balcony. Would have choosen another kind of wood for the second floor.

But it's a really unusual and smart idea with the glass dividing the building.

···

Comments are closed

Read comments

Baetens住宅 / JagerJanssen architecten