ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe

House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe

  • 01:00 - 20 September, 2008
House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe
House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe

House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe +21

  • Architects

  • Location

    Zapallar, Valparaíso Region, Chile
  • Architect

    Pilar García A., Carolina Portugueis W., Martín Labbé P.
  • Structure

    Joel Contreras
  • Contractor

    Belco S.A.
  • Building Materials

    Concrete, Stone, Wood
  • Site area

    5,000 sqm
  • Area

    396.0 sqm
  • Project Year

    2007

From the architect. The house is located in the north hillside of Zapallar's bay, on the coastal way, in an area with a slope of 30 %. There cross a ravine that brings the waters rains of the top sites.

The best sights to the southwest are opposite to the good sun orientation of the volume, the pronounced slope and the privacy to the access road determined the form.

The house is located in the high part of the site, parallel to the slope, giving to all the enclosures possibility of sight by means of the disposition of these in one narrow row.

The living dining room, kitchen and principal bedroom are located in the top level of arrival, and the children's pieces and the play room in the low level.

The exterior terraces and the covered court they remain contained in the volume of the house, framing the sights and erasing the lateral constructions.

Three retaining walls expand the house of the natural terrain, allowing the entry of the Sun to the first floor, shaping two courts against the hill. The first one, under the access of cars, characterizes the circulation of the first level. The second one relates the level of the children to the play room and the kitchen in the top level, transforming in the place where all the routes cross.

On this court, it crosses the top volume as a bridge, leaving a roofed and different zone with the Sun. This court liberates of construction the band where the ravine passes.

The house was constructed in seen concrete, and the interiors re-dressed in wood. The walls of containment that go against the hill are of Zapallar's typical stone.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "House in Zapallar / Pilar Garcia, Carolina Portugueis, Martin Labbe" 20 Sep 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/6218/house-in-zapallar-pilar-garcia-carolina-portugueis-martin-labbe/>
Read comments

6 Comments

as' · March 23, 2009

yeah, fell in love with this one. chile rules

AndrésL · September 23, 2008

In This Bulding you can see a lot of the architect´s spirit. That makes it more interesting...

allen · September 23, 2008

Remarkable work.
powerful construction and nice free space under de wall-bridge

Rafa · September 22, 2008

Very nice work. However, where are the interior pictures? It seems that this is the typical architectural project that with very nice exterior forms but poor or undesigned interiors that have no relation to the concept.

Buena forma arquitectonica pero parece que los interiores no tienen nada de importancia ni diseño relacionado al exterior...Tipico!

Musser · September 22, 2008

Another wonderful work from Chile. Amazing work coming from there of late.

cristofer · September 22, 2008

se ve bien, se nota la diferencia usando lo mismo pero no igual, lo que no me queda claro es ese uro de piedra.

···

Comments are closed

Read comments