We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

So Da Hun / IROJE KHM Architects

  • Architects: IROJE KHM Architects
  • Location: Pyeongtak, Gyeounggi-do, Korea
  • Architect: IROJE KHM Architects / HyoMan Kim
  • Design Team: Hyun Jung Ju
  • Structure Designer: MOA. Sung Yeong Oh
  • Contractor: Dong Jun Yu
  • Building Area: 63.25 sqm
  • Gross Floor Are: 197.27 sqm
  • Area: 107.0 sqm
  • Photographs: Jong Oh Kim

© Jong Oh Kim © Jong Oh Kim © Jong Oh Kim © Jong Oh Kim

From the architect. This site that is located in the heart of downtown is a small, irregular, polygonal shaped land and it is ragged old space, only area of 100 sqm.

At the same time, the maximum building area is no more than 60 sqm.

The development of vertical space - Skipped floor space - Rich sequence of vertical space

While adapting the skipfloor system, it was possible to maximize the visual range and to produce the interesting space of variety, as possible as this small site can do.

© Jong Oh Kim
© Jong Oh Kim

The spread of horizontal space - Narrow bamboo garden - Fence space

Because of the boundary of small courtyard and living room and the window between the concrete fence and interior space are transparent, the extended outdoor garden space and interior space maximize the horizontal visual range.

Stainless mesh - Filtration of landscape and sunlight, translucent mass

The translucent images which are consisted with stainless mesh that filtrate the sight from opposite church and side stores and direct sunlight, are the major impression of this house.

© Jong Oh Kim
© Jong Oh Kim

Vertical garden

Small courtyard was covered with wood panel, for the maximum efficiency of use of the place.

This spacs of inner courtyard where is surrounded with stainless mesh and exposed concrete walls of this house, is semi interior space.

From ground courtyard level to roof garden level, several trees and flowers were planted vertically, on the canopy of main gate and on the balcony of upper floor and on the roof garden floor.

© Jong Oh Kim
© Jong Oh Kim

Small but rich - Small area but rich space

The name of this house "So Da Hun" means "small house but the house of rich space".

This project was a research about what is the rich spatial system in the minimum area of site.

© Jong Oh Kim
© Jong Oh Kim
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"So Da Hun / IROJE KHM Architects" 29 May 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/61755/so-da-hun-iroje-khm-architects/>