Miraventos House / Eduardo Trigo de Sousa + ComA

© Nelson Garrido

Architecture: + / Paulo Street and Hugo Guerreiro
Location: Palmela, Portugal
Landscape Architecture: Adelaide Trigo de Sousa, David Flores
Engineering: Jorge Trigo de Sousa, Luís Ortigão, Ruben Sobral, Pretago, Lda.
Construction: Salvador & Cordeiro, Lda.
Project Year: 2004-2010
Photographs: Nelson Garrido

Located in Palmela, Portugal this house is the latest project of Architect Eduardo Trigo de Sousa (1939-2008) designed with ComA, Architecture and Design.

second floor plan

Marked by the nature, both topography and cork trees lead the design of a single stage home, with no slope between the main spaces. The house flows naturally soaked in the terrain and assumes, in the end, in the great living room window, it´s domination above the visitors.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

All circulation and social spaces leads to a private family patio, with a human scale design, protected by a pergola and neighbors walls. The basement serves for car parking and social WC.

© Nelson Garrido

This house is clearly Eduardo Trigo de Sousa architecture language, in each geometrical and precise form and in the way it flows and deal with the surrounding nature, showing all his architectural maturity and genius.

Cite: "Miraventos House / Eduardo Trigo de Sousa + ComA" 27 May 2010. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=61719>
  • eco

    interessante.
    mas sem pingadeiras temo que isto vá degradar-se rapidamente.

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Good design of the old school…

  • Anna

    “This house is clearly Eduardo Trigo de Sousa architecture language, in each geometrical and precise form and in the way it flows and deal with the surrounding nature, showing all his architectural maturity and genius.”

    Genious? Really? C’mon… really?

  • http://www.tectonicus.com ben

    I love the floorplan, a sleek take on a classical courthouse floorplan.

    Looking at that floorplan again I found myself wishing there was a private courtyard space formed by walls just past the two colonnades as boundaries.

    The photographs are the best part though.

  • MiC

    Anna I’m with you. :|