ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Zecc Architecten
  6. 2014
  7. Recreation House Near Utrecht / Roel van Norel + Zecc Architecten

Recreation House Near Utrecht / Roel van Norel + Zecc Architecten

  • 03:00 - 19 March, 2015
Recreation House Near Utrecht / Roel van Norel + Zecc Architecten

Courtesy of Roel van Norel Courtesy of Roel van Norel © Stijn Poelstra Courtesy of Roel van Norel +27

  • Contractor

    Casco: Bert Oostenbruggen.
  • Finishing and Interior

    Roel van Norel
© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

From the architect. In the rural area north of Utrecht a compact recreation house has been realized. The house is constructed in wood and opens its façade with window shutters towards the green garden.

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

The design has been realized by a special collaboration between Zecc and interior designer Roel van Norel. Zecc designed the basic concept of the house and then Roel van Norel has developed the plan all the way into the smallest detail and has built the house together with the contractor.

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

The house has replaced an existing garden house, which foundation is reused and its existing contours were the starting point of the new house. The archetypal cottage is simple: a gable roof of stone slate, a chimney and a wood cladding of Western Red Cedar. The cottage blends into the landscape seamlessly by the natural use of the materials. The architectural drafting, interior design and its realization were in one hand. This has resulted in an unprecedented high level of craftsmanship.

Courtesy of Roel van Norel
Courtesy of Roel van Norel

The refinement of this cottage is in the asymmetrical head design, detailing and interior. The house is completely closed on one side by putting the slates vertical on the façade. The other side opens up to the green and is equipped with movable window shutters. That way the sunlight and view can be directed.

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

The horizontal slats of the shutters continue into the cladding of the cottage so that when the shutters are closed the house gets a closed character. The front is completely transparent and has a sturdy/rough steel facade. This part focuses on the open part of the landscape.

Floor Plan
Floor Plan

The structure consists of four girders with a rafter. The frame of the fully glazed west façade is detailed out of sight by placing it in the zone of the rafters.

Recreation House Near Utrecht / Roel van Norel + Zecc Architecten, © Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra

The front section is used as a kitchen / living / dining room and in the rear area the sleeping room is placed. The space can be separated by sliding panels. Above the sleeping area is a small entresol is made.

Courtesy of Roel van Norel
Courtesy of Roel van Norel

On the ling side of the closed façade all facilities are integrated into a wall of oak: the kitchen, wood stove, a toilet, shower, sink and several cabinets. Even the plinth of the kitchen is designed as a drawer ... every square inch of the house is used and thought out.

© Stijn Poelstra
© Stijn Poelstra
Cite: "Recreation House Near Utrecht / Roel van Norel + Zecc Architecten" 19 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/610571/recreation-house-near-utrecht-roel-van-norel-zecc-architecten/>
Read comments

1 Comments

IVAN RIMANIC · March 20, 2015

BRILLIANT, and BEAUTIFUL!

···

Comments are closed

Read comments
© Stijn Poelstra

乌德勒支附近的休闲房/ Roel van Norel + Zecc Architecten