ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. Cong Sinh Architects
  6. 2014
  7. The Gills / Cong Sinh Architects

The Gills / Cong Sinh Architects

  • 22:00 - 18 March, 2015
The Gills / Cong Sinh Architects
The Gills / Cong Sinh Architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 32

  • Architects

  • Location

    District 7, Vietnam
  • Architect in Charge

    Vo Quang Thi
  • Project Architects

    Vo Quang Thi, Nguyen Thi Nha Van, Nguyen Phuc Bao Thang. Nguyen Nhat Anh
  • Contractor

    Thanh An Interior & Construction Co.,Ltd
  • Area

    261.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

From the architect. When I was a child, I had been living in my grandparent’s house. That is a small house in a lush garden of fruit trees. In that house, my bed room was looking out the garden; every morning, I was awakened by the gently sunbeams exposed through foliages; some night, you could hear sound of the rain fallen on leaves.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Later, when I arrived to Ho Chi Minh City for business, my first feeling about this place is a stuffy, cramped, smoky life, not as secure as my hometown, and also the living places are lacked of sunlight and wind.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Therefore, when building a house for myself, my desire is having a place to sleep which reminisce about my childhood, send me to a sound sleep like olden times. Site area of the house is 60sqm, located in a resettlement area with the general architecture cluttered and spontaneous. The house’s utilities at once have office below and living space of a couple and children above.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Vietnam have tropical climate, the dry season have high temperature with the prolonged swelter. So that, the most important criteria of this house is the sensible uses of sunlight and wind. The light come to the house should not be directly; by that way, in the hot sunny day it will have high intensity, harshly affect human health. In rainy season, rain will not be blow into the house too hard. And one more thing is solving security issue while opening the window for ventilation at night.

Detail
Detail

The solution I set is building a wall designed ventilation slots with 13cm width for sealing and dividing space according to each home member demands. In addition, the vertical aluminum trellis for ventilation and brought the indirect light to spaces in both directions.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The light is gather from two sides of the house, mostly go through the vines, the water, the walls with many pore slots and aluminum trellis systems into the house;  the light also comes from the top down from the skylight in the middle of the house, this light is filtered by the plaster plates horizontal below the glass roof.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Based on the sun’s path, the panels systems are arranged for the direct light crossover a little into the house in rainy season (It is cool at that time). Light come to the house totally indirect with appropriate intensity, gently spread to every space as far as each corners of the rooms. Wind come to the house from both sides front and behind, go through the walls with slots to every space in the house. Hot air will out from above, two ventilation panels systems just below the glass roof at the skylight. We can feel the everywhere in the house.

The Gills / Cong Sinh Architects, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Section of the skylight has the opener steps of floors from top to down for equally the sunlight to spaces below. The front facade also has the section with the opener steps of floors from top to down in order to avoid the rain and prevent a part of the direct sunlight into the house. Sunlight or rain can cross down caring trees below.

Section
Section

Living in this house, I feel like living in my old lush garden, welcome the cool breezes from the South facade of the house. (In Vietnam, South is the good wind direction.) I hope this house will inspires the neighbors, in which many people like her, who had lived in the house with the gargen and now live in a small house in this area.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Cite: "The Gills / Cong Sinh Architects" 18 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/610038/the-gills-cong-sinh-architects/>
Read comments
Read comments