ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Masahiko Sato
  6. 2014
  7. N10-house / Masahiko Sato

N10-house / Masahiko Sato

  • 20:00 - 21 March, 2015
N10-house / Masahiko Sato
N10-house  / Masahiko Sato, © Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

© Ishii Norihisa © Ishii Norihisa © Ishii Norihisa © Ishii Norihisa +20

© Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

From the architect. Here is the built environment of the project, [Grid house]: to its north and east, there tighly arranged old streets and five-floor dwelling houses, which are managed by prefecture government.

© Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

This project, built in this environment, aims to build a dwelling house for two generations which can ensure good communication within family and also protect personal privacy of each family member.

© Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

Four strategies is used to achieve these results:

-The first way is placing a light court in the middle of the house, create a vertical light connection between ground floor and the 1st floor.

-The second way is building two garages, with one on the northern side and the other on the eastern, to separate the house from the crowding neighborhood and protect the privacy of family.

© Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

-The third way is placing the room of each family member around the light court and the wooden deck terrace. It not only protects the privacy, and also provides a place for the whole family to conmmunicate, besides, each room will be well lighted.

-Fourthly, the light court and the slit in the wall indirectly lighten the living room and dining room in the first floor, where are the whole family being together. This create a simple and healing room for the whole family.

© Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

This designing makes people who lives in this house better communicate and more respect of each.

© Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

From outside, the black louver and white wall make out a distinct contrast, make it looked simple and modern.

© Ishii Norihisa
© Ishii Norihisa

In the night, the light will come out through the grids, which brings a feeling of love and warm to people around. It is also the goal of the designing.

Cite: "N10-house / Masahiko Sato" 21 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/608114/n10-house-masahiko-sato/>
Read comments

1 Comments

Jie · March 22, 2015

150322

···

Comments are closed

Read comments