ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. Mei and Felixx Propose Housing for Postwar Residential Area in Munich

Mei and Felixx Propose Housing for Postwar Residential Area in Munich

Mei and Felixx Propose Housing for Postwar Residential Area in Munich
Mei and Felixx Propose Housing for Postwar Residential Area in Munich , © Team Mei and Felixx
© Team Mei and Felixx

The largest housing association in Munich, GEWOFAG has awarded Mei Architects & Planners and Felixx Landscape Architects & Planners one of three prizes for their proposal to redevelop of a residential area of 340 dwellings around the Ludlstrasse in Munich.

"It is refreshing to see how the Dutch have dealt with this design task," says the jury in regards to the team's community-centric, winning scheme. "The Dutch are one step further in thinking about how neighborhoods should function."

More about their winning entry "Neue Nachbarschaften," after the break.

© Team Mei and Felixx
© Team Mei and Felixx

From the architect: Family model

The plan builds on the defined urban framework: an elongated building as a sound barrier along the highway, combined with urban villas in green. The whole district becomes part of the surrounding slow traffic network. Paths are connected to the existing infrastructure, missing connections are made, and the accessibility by public transport is strengthened.

© Team Mei and Felixx
© Team Mei and Felixx

Neue Nachbarschaften transforms the proposed residential area into a collection of new residential neighborhoods. "We apply the family model: every single component gets a distinctive identity, and meanwhile they are part of a bigger entity," states Robert Winkel, Director of Mei. That bigger entity is the surrounding public realm.

"By incorporating this realm into every building, at different levels, we shape the transition between public and private space," adds Michiel Van Driessche, partner at Felixx. Sport fields and playgrounds are realized within the public domain. Two nurseries, a nursing home, a community centre and various studio spaces activate the public realm. At these particular places, paths are widened and transformed into small squares, as new reference and meeting point.

© Team Mei and Felixx
© Team Mei and Felixx

Different neighborhoods: know where you live!

Several smaller neighborhoods are distinguished within the public domain: new Nachbarschaften. Therefore two, sometimes three buildings are clustered around a central square. The surrounding ground level is slightly lifted, with an elevated seating edge, to clearly articulate the neighborhoods. The clustered buildings are designed as entities with their own character and identity. With movable chairs the green area can be tailored to the personal mood and needs of the residents, and the space is equipped with playgrounds for smaller children. These new neighborhoods create a feeling of solidarity and safety, stimulate interaction and ensure the emergence of a social cohesion.

© Team Mei and Felixx
© Team Mei and Felixx

Homes: know your neighbor!

Gradually sloping building sections create an optimal connection with nature and sunlight accession. Each building has a set-back with private garden, each apartment has a balcony, loggia or terrace. Through this, the green space is also extended into the buildings, getting a private character. The different neighborhoods have their own expression, based on shared architecture principles. The alternated balconies stimulate the interaction between neighbors. Vertical windows allow for maximum day-light, and strengthen the relation with the environment. The bright, stucco facades have a subtle surface profiling. The entrance facades - lying opposite one another in a neighborhood - are an exception: they are constructed of smooth and glossy precast concrete. The aluminum balcony fences and façade elements are decorated with different natural design motifs, in a different color.

© Team Mei and Felixx
© Team Mei and Felixx

The three levels of outdoor space - public park, neighborhood domain, and private gardens - are connected through the use of a typical plant. The Amelanchier grows in the public park, the area around the buildings, and in containers on the balconies. During springtime they bloom, in the fall they have a very special autumn colour. Twice a year, the area is very recognizably connected.

In the next phase, the different winners will work on the further development of the plan.

  • Competition

    GEWOFAG
  • Award

    Third Prize
  • Architects

  • Location

    Munich, Germany
  • Mei Design Team

    Robert Winkel, Anja Lübke, Menno van der Woude, Rob Reintjes, Immanuel Faustle, Louise de Hullu, Rutger Kuipers, Riemer Postma, Iris Veentjer
  • Felixx Design Team

    Marnix Vink, Deborah Lambert, Michiel Van Driessche, Carlijn Klomp, Willemijn van Manen, Laura Spenkelink, Tea Hadzizulfic
  • Photographs

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: Karissa Rosenfield. "Mei and Felixx Propose Housing for Postwar Residential Area in Munich " 10 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/607912/mei-and-felixx-selected-to-redevelop-postwar-residential-area-in-munich/>
Read comments
Read comments