ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. The Netherlands
  5. atelier PRO
  6. 2011
  7. Gerrit Rietveld College / atelier PRO

Gerrit Rietveld College / atelier PRO

  • 01:00 - 22 February, 2015
Gerrit Rietveld College / atelier PRO
Gerrit Rietveld College / atelier PRO, © John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall

© John Lewis Marshall © John Lewis Marshall © John Lewis Marshall © John Lewis Marshall + 16

  • Architects

  • Location

    Eykmanlaan 1200, 3571 KH Utrecht, The Netherlands
  • Project Leader

    Eelko Bemener
  • Project Architect

    Dorte Kristensen, Lisette Plouvier, Evelien van Beek
  • Project Collaborators

    Allard de Goeij, André van Veen, Constanze Knüpling
  • Area

    9860.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

From the architect. The design assignment for the Gerrit Rietveld College consists of the new build of a secondary school with sporting facilities for about 1200 pupils, and for a smaller part of social and commercial facilities for the neighbourhood. The new build is situated in the leafy district of Tuindorp, at the eastern side of Utrecht. The plot is bordered by a public greenbelt, a through-road – the Eykmanlaan with a new parallel road – a slow traffic route, a newly to be developed residential district, and to the north at some distance, a railway.

© John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall

The basic shape of the design is a ‘continuous wheel’, with a courtyard square in the centre. This wheel is the ideal form for flexibility in the school, in which functions can 'move on'. In addition, this shape makes it possible to realise a building on a limited plot that nevertheless provides much daylight and fresh air, and besides that leaves enough room for efficient and useful outdoor spaces for the students. In general, the building mass will be three floors high, but on the north side and the side of the Eykmanlaan it will be four floors high.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Despite the limited size of the plot, the plan offers a diverse range of outer spaces: an outdoor spot under the beautiful old chestnut trees, on the south side a square with a connection to the underpass leading to the courtyard, the court itself as the heart of the plot, and two terraces that can be reached from the court by stairs.

© John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall

The main and evening entrances are situated at the de parallel road of the Eykmanlaan; this is also the parking zone and the public transport stop. There is direct entrance from the bicycle shed under the building at the northern side: the students’ entrance. In addition to these formal entrances, there is also an informal entrance, via the court. The design has been created in such a way that every entrance leads to the reception desk in the atrium: the heart of the college. This space is divided over three floors. Here, every domain can distinguish itself, and this is the place where all the various users meet each other. Directly situated at the court, in line with the atrium, is the auditorium, which also forms part of the heart.

First Floor Plan
First Floor Plan

The specific domains Exact and Art & Culture are also situated on the ground floor, which, just as the domain Sport, can be closed off and hired out. On the first floor the more generic domains can be found such as Mankind & Society, Languages and HAVO/VWO 1,2 (senior general secondary education/pre-university education). These domains use the same sort of rooms and can mutually interchange. The domains Sport & Exercise and MAVO (general secondary education) are located on the second floor. All these domains can be reached from the atrium, the main stairwell, without crossing other domains.

© John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall

To conclude: the design offers a high level of flexibility. This design provides building flexibility: expansion and shrinkage of the building; domain flexibility: expansion and shrinkage of the domains inside the building; space flexibility: changing the use of spaces and moving the walls; and functional flexibility: changing the function of the accommodation of, for instance, offices.

© John Lewis Marshall
© John Lewis Marshall
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Gerrit Rietveld College / atelier PRO" 22 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/596206/gerrit-rietveld-college-atelier-pro/>
Read comments
Read comments