ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visual Arts Center
  4. France
  5. Mas Architecture
  6. 2014
  7. Community Arts Center and Youth Club / Mas Architecture

Community Arts Center and Youth Club / Mas Architecture

  • 01:00 - 7 February, 2015
Community Arts Center and Youth Club / Mas Architecture
Community Arts Center and Youth Club / Mas Architecture, Courtesy of Mas Architecture
Courtesy of Mas Architecture

Courtesy of Mas Architecture Courtesy of Mas Architecture Courtesy of Mas Architecture Courtesy of Mas Architecture +19

  • Architects

  • Location

    7 Avenue de la Monta, 38120 Saint-Egrève, France
  • Area

    740.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Contracting Manager

    Philippe MAS
  • Ecological Standards

    BBC (Batiment basse consommation) energy efficieny standards
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of Mas Architecture
Courtesy of Mas Architecture

From the architect. The main challenge for the conception of this youth facility located along the river Vence, was obviously to magnify the imposing perspective on the surrounding mountains: l'Aiguille de Quaix and the col de la Charmette. So in order to reveal this scenery the building had no other option but to be discreet and the choice was made to bury it partially into the ground.
And thus this building arises from the ground and coils up around its roof, covered with a shaggy vegetal whig.
The project then displays two different faces. From the street, it gives the impression of merging into the undulations of the site, whereas from the park it reads like a detachment from the ground revealing its various stratifications. If the first façade is deliberately meant to be discreet, the second one is clad in its colorfully striped dress, animated with playful openings. It stands as a revealing machine, displaying the landscape with its varied framings on the façade; as many paintings changing to the rhythm of the four seasons.

Floor Plan
Floor Plan

Spatiality

Built at street-level, it gives the impression of a smooth integration between the outside and the inside, as if one was almost sliding.
In spite of appearances this building seems bigger from the inside than its silhouette might let us think.

Courtesy of Mas Architecture
Courtesy of Mas Architecture
Section
Section

It is composed of two wings, one devoted to work and the other one to leisure; the multipurpose reception hall is naturally integrated in the middle and extended by the exterior space: the patio. Standing at the very heart of the edifice, this courtyard recalls a green theatre, an agora, a stage for young people to communicate and socialize: an empty space they can use and accommodate at will.

Courtesy of Mas Architecture
Courtesy of Mas Architecture

Environmental approach

On the green roof, the vegetation is 1 meter deep and the rainwater is collected to supply the bathroom installation while the air is treated with a balanced ventilation system.
The building is entirely made of concrete (local product): raw and mineral at first sight, it then turns into a colored skin made of Nordic pine ( with wood stain).

Courtesy of Mas Architecture
Courtesy of Mas Architecture
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Community Arts Center and Youth Club / Mas Architecture" 07 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/593786/community-arts-center-and-youth-club-mas-architecture/>
Read comments
Read comments
Courtesy of Mas Architecture

社区艺术中心和青年俱乐部/ Mas Architecture