Quay Apartments / Kingma Roorda Architects

Architect: Kingma Roorda architects
Location: Poortkade and Oosterscheldestraat, Zierikzee,
Design team: Ruurd Roorda, Klaas Kingma, Bas Kegge, Roelof Verheijen, Frank Velthuis, Niels van Ham
Developer: Loostad ontwikkeling, Apeldoorn / Bouwbedrijf Boender en Maasdam, Numansdorp
Urban plan: Rothuizen van Doorn ’t Hooft, Breda/Middelburg/Poznan
Structural engineer: Constructie- en Adviesburo van Moorsel, Waalwijk
Contractor: Bouwbedrijf Rijk, Heinkenszand
External cladding: B+K Alusystemen, Zwolle
Project Area: 2,126 sqm (building 1), 1,545 sqm (building 2)
Start construction: 2008 (building 1), 2010 (building 2)
Completion construction: 2010 (building 1), 2012 (est.)
Photographs: René de Wit, Breda / , Rotterdam

This project, situated just west of the historical center of Zierikzee, links up the existing neighbourhood Poortambacht to the historic town. Both as a reaction to the specific character of the site and as a response to today’s diverging lifestyles, the design for this new quay, parallel to a canal, can be seen as a reinterpretation of the quay typologies that can be found through the provinces of Zeeland and Holland.

As big, entirely coloured warehouses clad in metal, the apartment buildings stand out in the adjacent sea of individual quay houses we designed earlier. Both apartment buildings, one at the end of the Singelkade and one midway the Kanaalkade, interrupt the quay houses. Because of their large size they announce the existence of the urban area behind the apartment blocks. Each building manifests itself by it’s colour.

For the design of the buildings we looked at old commercial warehouses in trading cities such as Venice (Italy), Bergen (Norway), New York (USA) and Zierikzee. Like prominent Venetian families wished to distinguish themselves with obstinate built palaces, both the apartment buildings are independent building volumes. The colours and the simple shape of the windows were borrowed from the colourful warehouse architecture of Bergen. In this design the stately Venetian palazzo is fused with the sturdy Scandinavian warehouse.

At the outside both buildings present themselves as members of one family by their signature. Inside the buildings offer a great variety of floorplans, through their specific position on the quay. The design aim was to give a stately expression to this collective of apartments under one roof. We have pursued a signature that distinguishes itself as much as possible from the quay houses. We felt it of prime importance to make his difference as large as possible.

elevation 01 building 01

To heighten plasticity, the facades of the buildings were elaborated by means of a partly self-supporting grid of large thresholds and thin columns made out of aluminium. This grid-like surface relief seeks to nuance the contrast between the small size of the houses and the large size of the apartment buildings. Appearing only on the public sides of the buildings the framework underlines the dignity of the buildings. Through the coastal sunlight the filmy grid creates a vivid image of the building. While the buildings are prominently present at the quays, it is possible to look far away over the area from the upper floors. Here the view goes over the seawall to the Zeeland Bridge, towards the Oosterschelde.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Quay Apartments / Kingma Roorda Architects" 09 May 2010. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=59028>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    It could be nice example of pablic building, if thay not us this horrific red color. Not good idea see every evening this blody path…

Share your thoughts