Iurreta’s Town Hall Offices / Aitor Martinez de Zuazo + Igor Zorrakin Pérez

© Sinestesia Studios

Architects: López de Ullíbarri & Igor Zorrakin
Location: Iurreta, Bizkaia,
Collaborator: Blanca San Vicente López de Juan Abad – Interior Designer
Client: Iurreta Eleizateko Udala / Ayuntamiento de la Anteiglesia de Iurreta
Project Area: 211,60 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Sinestesia Studios

The morphological complexity of the curved local will be the main generating project idea.
The geometry of the curve is used to define and integrate the entire program as well as the spaces that arise from it.

Our goal is the relationship between public and private use and between different private uses.
 Solve the complex programmatic different uses was a challenge for the authors. Therefore it is to standardize and distribute in the same space applications as diverse as local police, tax collector, peace court, town hall offices and meeting rooms, all provided in relationship to the public area / waiting room / internal Square .

© Sinestesia Studios

At the entrance is located the area of local police attention, and from here you can access to the waiting room / interior square, which opens to the tax collector, peace court, offices, meeting rooms and public toilets, and access to the interior of the local police private offices. From the interior access to local police also distributed: office, warehouse, toilet, utility room and main office for the police chief.

floor plan

In this way, the public area is available in three volumes apparent from the outside: The entrance separates both Tax Collector and local police offices, and this court by the vainly light entering the inner square. This makes independent areas between local police offices and the rest of private offices and by the way allows visual contact from the waiting room to the outside.

This provision of space provides a continuity of interior and exterior that is enhanced by cladding materials for different uses, and that enters and leaves the skin inside while and re-enters from the outside. Is created as a travel and a seemingly endless cycle over all spaces.
Police from the entrance, the rest from the attending desks, and the public from the waiting room, are always innerrelated between all of them. Generating diverse dialogues of citizens and town hall employers, making this veil disappear and getting closer to citizens requests.

© Sinestesia Studios

The way of creating this all fluent and easyrelational space was with the use of a continuous skin, that serves for the distribution of all inner and outer spaces , that alternates two different materials arranged in horizontal bands with changing thicknesses. One of them opaque, powers fluency, while another translucent filter does entry of natural light and artificial light output, making the front and partitions a living organism in motion.

This together with the perimetral cavities lighting the perimetral band that divides the public space from private offices and a series of orange lines on the continuous pavement white that guides the user inside the space, reinforce these feelings.

© Sinestesia Studios

The attending counters, are perfectly integrated into the skin, forming part of the whole, both when they are open and when closed like the doors and shelves accessible care out of one’s skin under the counters.

In the square inside a fluent sofa expects and easily integrates the citizen into the private program who sees the reflection of the sofa at the top, dealing with a series of cylindrical lights that creates a sense of deep vertical space.

The offices signals have been designed and developed by the authors giving coherence and unity to the whole project.

sections

The natural and artificial light, together with the white-orange lines floor, the opaque skin and the translucent material attempt to transmit the feeling of lightness, buoyancy, unity, fluidity and relax through the whole building.

The outer skin thanks to its texture, depth of vision, and backight alternating heights and horizontal layout gives an appearance of being alive, latent, in constant motion.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Iurreta’s Town Hall Offices / Aitor Martinez de Zuazo + Igor Zorrakin Pérez" 08 May 2010. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=58968>

0 comments

Share your thoughts