ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Zminkowska De Boise Architects
  6. 2013
  7. Rosa and John’s Residence / Zminkowska De Boise Architects

Rosa and John’s Residence / Zminkowska De Boise Architects

  • 01:00 - 13 January, 2015
Rosa and John’s Residence / Zminkowska De Boise Architects
Rosa and John’s Residence / Zminkowska De Boise Architects, © Tom Cronin
© Tom Cronin

Courtesy of Zminkowska De Boise Architects © Tom Cronin © Tom Cronin © Tom Cronin + 9

  • Contractor

    Irek Maduzia
  • Structural Engineer

    AMA Consulting Engineers
  • Completion date

    September 2013
  • More Specs Less Specs
© Tom Cronin
© Tom Cronin

From the architect. A project for the alterations to the ground floor of a two-storey, terraced Edwardian house in the Muswell Hill Conservation Area for a couple with young children.

Axonometric
Axonometric

Typical of houses of the period with relatively narrow, but deep plans, the centre of the house was formerly dark and disconnected from the rest.

© Tom Cronin
© Tom Cronin

Walls were demolished, openings were formed in those remaining, and lacquered herringbone pattern oak parquet flooring was laid throughout, to create one continuous space from the living area at the front, through the snug in the centre, to the kitchen/dining area at the rear. The snug has become a naturally lit, well connected space, with views through the living area to the front garden and street, and through the kitchen and dining area to the back garden.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

The scheme makes the most of the split floor levels, as floors in the snug become walls, with flooring lining recessed walls, and steps become shelves extending around the walls, and becoming a bench seat by the existing fireplace on one side, and a desk on the other. The steps have been appropriated as a place for family members to sit, chat, read, write, draw, perform, and play, and the snug has become the centre of the home and of family life.    

© Tom Cronin
© Tom Cronin
Cite: "Rosa and John’s Residence / Zminkowska De Boise Architects" 13 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/585844/rosa-and-john-s-residence-zminkowska-de-boise-architects/>
Read comments
Read comments