ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Austria
  5. Bechter Zaffignani Architekten
  6. 2014
  7. Tiwag Power Station Control Center / Bechter Zaffignani Architekten

Tiwag Power Station Control Center / Bechter Zaffignani Architekten

  • 01:00 - 10 January, 2015
Tiwag Power Station Control Center / Bechter Zaffignani Architekten
Tiwag Power Station Control Center / Bechter Zaffignani Architekten, © Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

© Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander + 20

  • Construction management, planning of building services and electrical services

    Baumanagement Oswald
  • Control room design

    ZSZ Ingenieure, Maurer und Partner
  • IT planning

    Comparex Austria
  • Geology , hydrology

    T planning), Teindl Ziviltechniker
  • Concrete construction

    Zumtobel Licht, Fröschl AG
  • Building services

    Luzian Bouvier
  • Ventilation

    Airtech
  • Electrical services

    Fiegl&Spielberger
  • Client

    Tiroler Wasserkraft AG, Innsbruck
  • More Specs Less Specs
© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

From the architect. The new building for the power station control centre of Tiroler Wasserkraft AG in Silz is a massive, tower-like, free-standing building. The dominant building on the site was and still remains the old turbine building. Various additions reduced the impact made by this building, with the result that the high-energy processes on the power station site were no longer externally legible. Through the formal idiom it employs the new building attempts to depict these processes.

Section
Section

In terms of height, width and axial orientation the new building relates to the turbine building. Its shape takes up and continues the existing spatial direction of the turbine building. A new, clear and expressive volume is made that conveys a sense of the energy processes on the power station site. The control centre now marks the spatial centre of the power station site and connects the neighbouring volumes to create an urban structure.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The materialisation and the colour of the new building relate to other structures in the area of hydraulic engineering. Concrete is the ideal material for providing sufficient resistance to the enormous force of water used to generate energy. Like no other material it conveys a sense of security and longevity. The brown colour of the smooth exposed concrete surfaces – achieved by the addition of iron oxide pigment – refers to the dynamic components of the generation of power. Pressure pipe lines, turbines and transformers are all made of metallic materials produced from iron ore.  

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The idea behind the control centre is based on stacking the individual functions vertically, with each functional unit organised on a separate floor level. This clear hierarchy simplifies the administration of the access and security areas and allows a linear networking of the infrastructure. In terms of the amount of space needed the control centre area with the control room is a special case. The need for extra height in the control room allowed the development of an expressive and yet logical building volume. The building’s emphatic verticality is given an additional horizontal moment and creates a powerful gesture towards the north.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

In response to the user’s requirement for glare-free offices, the east and west facades have no openings. These solid panels form a load-bearing external envelope that is thermally detached from the internal walls and the floor slabs. The solid concrete parapets on the south and north facades function as upstand or downstand beams and serve to structurally strengthen the floor slabs. The connection between the internal and external construction is made by means of stainless steel inserts and stainless steel shear dowels.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The foundations consist of a one-metre-thick foundation slab dimensioned to deal with the eventuality of an earthquake, which is additionally anchored by tension piles. Built according to the low energy construction method, the new building is insulated on the inside. A ground water well supplies the energy required for both the heat pump and the cooling plant. Thanks to the relatively high internal heat loads resulting from the technical appliances only a small amount of heating energy has to be supplied.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The visitor centre is a narrow, elongated building that forms the boundary to open space. It has full-height glazing towards the road. A continuous strip of high-level glazing in the back wall allows visual contact with the power station complex to the south

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tiwag Power Station Control Center / Bechter Zaffignani Architekten" 10 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/585578/tiwag-power-station-control-center-bechter-zaffignani-architekten/>
Read comments
Read comments